Četvrti svetski Bungurfest u Vujetincima u subotu
Četvrta po redu manifestacija "Bungurfest" održaće se u subotu 3. avgusta 2019. godine, na igralištu fudbalskog kluba u Vujetincima.
Početak takmičenja u pripremanju bungura je u 12 časova.
Kulturno - umetnički program biće organizovan sa početkom u 16 časova, nakon čega sledi proglašenje pobednika u pripremanju bungura.
Prijave takmičarskih ekipa na broj telefona 069 16 23 343 Ivan Grujović - do petka, 2. avgusta, do 20 časova.
Organizatori: Organizacioni odbor; MZ Vujetinci; JU "Turistička organizacija Čačka". Pokrovitelj manifestacije: Grad Čačak.
Izvor: Epicentar press
Bungur je staro jelo koje se pravi od krupno izmlevene pšenice. Naziv dolazi od turske reči bungur, što označava "napola prebijena pšenica".
Postoji više različitih verzija pripremanja ovog starog recepta.
RECEPT:
Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom i, kada voda provri, sipa se po malo bungura i jednako meša da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. U različitim verzijama, može se kombinovati sa mesom, masnoćom, kajmakom, sirom i drugim prilozima od povrća. Bungur se jede bez hleba.
NUTRITIVNE VREDNOSTI:
Bungur je veoma bogat biljnim vlaknima koji poboljšavaju digestiju hrane, kao i proteinima koji održavaju mišićnu masu i normalanu funkciju kostiju. Obiluje magnezijumom koji smanjuje umor i pomaže normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Bungur ne sadrži zasićene masti.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!