Peti Svetski Bungur fest u subotu, 31. jula u Vujetincima
Peti po redu Svetski Bungur fest biće održan u subotu, 31. jula 2021, u Vujetincima kod Čačka.
Takmičenje u pripremanju bungura po staroj, tradicionalnoj recepturi počinje u 12 časova.
Program počinje u 16 časova.
Učesnici kulturno-umetničkog programa su KUD "Radiša Poštić" iz Mrčajevaca.
Prijave takmičarskih ekipa su u subotu do 12 časova.
Nakon proglašenja pobednika i završetka zvaničnog dela programa, u večernjim časovima goste će zabavljati Goci bend pod šatrom kod Cvetića.
Bungur Fest u Vujetincima; Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press, arhiva
Organizatori manifestacije su: Upravni odbor Bungur Festa, meštani sela Vujetinci i Turistička organizacija Čačka.
Pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije BUNGUR FEST je Grad Čačak.
Dobro došli na 5. Svetski Bungur fest!
Izvor: Epicentar press
Bungur je staro jelo koje se pravi od krupno izmlevene pšenice. Naziv dolazi od turske reči bungur, što označava "napola prebijena pšenica".
Postoji više različitih verzija pripremanja ovog starog recepta.
RECEPT:
Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom i, kada voda provri, sipa se po malo bungura i jednako meša da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. U različitim verzijama, može se kombinovati sa mesom, masnoćom, kajmakom, sirom i drugim prilozima od povrća. Bungur se jede bez hleba.
NUTRITIVNE VREDNOSTI:
Bungur je veoma bogat biljnim vlaknima koji poboljšavaju digestiju hrane, kao i proteinima koji održavaju mišićnu masu i normalanu funkciju kostiju. Obiluje magnezijumom koji smanjuje umor i pomaže normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Bungur ne sadrži zasićene masti.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!