"Digitalna stvarnost na klik": IT sektor i privreda - uzajamno partnerstvo


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, ilustracija

29.12.2019. 15:43

IT je najzdraviji sektor Srbije, ali nedostaje 30.000 stručnjaka. To je rečenica koji smo veoma često mogli da čujemo u javnosti poslednjih godinu-dve dana.

Kako se razvijala privreda u određenim oblastima, pogotovo auto industriji i mašinskih komponenti i delova, tako je paralelno rastao i broj traženih IT stručnjaka.
Visoke godišnje stope rasta IT izvoza koji je premašio milijardu evra u 2018. ukazuju na potencijal IT sektora kao jedne od najzdravijih grana privrede. I to privrednici odlično znaju, ali šta sa nedostajučim kadrovima iz pomenute oblasti.

 

 

Kompjuterske usluge se na globalnom nivou koriste kao indikator za poređenje država i nivoa njihovog tehnološkog razvoja. Tržište IT usluga u Srbiji raste stopom višom od 10%, pri čemu izvoz kompjuterskih usluga raste više od 30 odsto na godišnjem nivou. Na taj način popravlja se slika o Srbiji, od zemlje s jeftinom radnom snagom ka zemlji s kvalitetnim ljudskim kapitalom. Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, izvoz kompjuterskih usluga u svetu u periodu 2014 2017. povećavao se prosečnom godišnjom stopom od 10 odsto i u 2017. je dostigao 300 milijardi evra.

Srbija je u 2014. zauzimala 40. poziciju, dok se prema podacima za 2016. popela na 38, procenjuje se da je u 2017. napredovala za jednu ili dve pozicije. U poređenju sa zemljama u okruženju, od nas su bolje rangirane Rumunija, Mađarska i Bugarska, dok je u odnosu na sve ostale manje komšije Srbija bolje rangirana.

I to su statistički podaci od koji svakako ne možemo da pobegnemo ukoliko ozbiljno želimo da sagledamo ekonomsku situaciju. Ali ključno pitanje je kako u savršenoj sinergiji funkcioniše jedan IT tim stručnjaka i, primera radi, jedna privatna proizvodna firma?

Kako oni zajedno mogu doći do pozitivnog bilansa i ko tu vodi glavnu reč - ljudstvo ili moderne mašine koje su kompjuterski programirane da same gotovo sav posao završe.

 

 

Nedavno je u Startap centru u Čačku održano nekoliko radionica i predavanja na kojima su privrednici Grada Čačka u saradnji sa IT stručnjacima i menadžerima iz ove oblasti razmenili iskustva, ali i edukovali se kako da svoja mala preduzeća i kompanije stanu u red savremenih i da uz digitalizaciju unaprede poslovanje i svrstaju ga u red modernih i naprednih.

Zahvaljujući saradnji sa inostranim firmama i kompanijama koje se bave edukacijom i pisanjem projekata za odobravanje sredstava za unapređenje infomacionog i digitalnog poslovanja, nekoliko čačanskih priprednih subjekata prijavilo se da učestvuje u projektu na kome bi im bila odobrena novčana sredstva za određenu ideju, a sve u cilju modernog i uspešnog savremenog poslovanja.

 

 

Samim tim, iz ovakvih brojnih primera, vidimo da su IT sektor i domaća privreda tesno povezani i gotovo da i ne postoji neki segment da se uzajamno ne pomažu ne produbljuju već postojeću saradnju.

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!