"Digitalna stvarnost na KLIK": Startap centar - korak do nove "silikonske doline" (FELJTON)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, ilustracija

29.12.2019. 15:08

U osam gradova u Srbiji tokom maja i juna 2019. prvi put su otvoreni regionalni inovacioni startap centri.

U tim regionalnim inovacionim startap centrima, osim najmodernije opreme i odličnog prostora, mladi i talentovani budući stručnjaci imaju mogućnost da dobiju računovodstvenu, finansijsku, pravnu, marketinšku i mentorsku podršku. U planu je organizovanje redovnih konsultacija sa kolegama i ekspertima i iz zemlje i iz inostranstva.

 

 

Jedan od takvih gradova koji su među prvima dobili ovakav centar je i Čačak. I to u strogom centru grada, što je, kako je navedeno na svečanom otvaranju, zaista retkost.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u prisustvu gradonačelnika Miluna Todorovića i v.d. direktora NTP-a Mirka Pešića, otvorili su Startap centar Naučno - tehnološkog parka u Čačku.

 

 

Lokalna samouprava obezbedila je i prostor od 621 kvadrata za potrebe Startap centra u Domu kulture, na mestu gde je nekad bila Gradska biblioteka.

"Ogromni talenti, veliko znanje u oblasti inovacija, kao i kvalitet ideja koje su primenljive u privredi su budućnost Srbije", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, prilikom otvaranja Startap centra u Čačku, dodajući da će nam sve ovo pomoči da nadoknadimo proputeno i da Srbija postane pobednik u Evropi.

 

 

Prema njenim rečima, otvaranje ovakvi centara doprineće da mladi ostanu u svojim sredinama, da uče, rade i obezbede egistenciju svojim porodicama.

 

 

Premijerka Brnabić kaže da u Čačku vidi veliki potencijal, dodajući da je saradnja lokalne samouprave sa obrazovnim institucijama, privrednom, a uz pomoć države, recept koji bi trebalo primenjivati svuda.

 

 

"Bez ovakve sinergije privrede, obrazovanja i lokalne samouprave nema uspeha. Ne želimo da mladi napuste Čačak, nama je poterebno da su ovde u ovom delu Srbije i razvijaju svoj potencijal. U Srbiji će do kraja mandata moje vlade biti četiri Naučno tehnološka parka i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačak", rekla je Brnabić.

 

 

Prema rečima premijerke, sledeći korak je objedinjavanje znanja koje imamo širom Srbije, a od Evropske investicione banke odobreni su krediti kako bi bila nabavljena najnovija oprema za NTP.

"Sledeći korak u Čačku biće da imamo novi zgradu NTP, da proširimo kapacitete Fakulteta tehničkih nauka", istakla je Brnabić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da bi do kraja godine trebalo da bude otvoreno osam inovacionih startap centara.

 

 

"Na ovoj opremi u Čačku svi mogu da pozavide, 3D šatampačima, skenerima. Cetar će biti umrežen sa drugim startap centrima u Srbiji i inostranstvu", izjavio je Popović.

Prema njegovim rečima, otvaranjem autoputa od Beograda do Čačka, mnogi, koji su otišli u inostranstvo moći će da se vrate, jer će se do prestonice stizati brže.

 

 

Vršilac dužnosti direktora NTP Čačka Mirko Pešić, podsetio je da je ova ustanova osnovana 2014. godine i da je tek sad počela da se razvija.

 

 

"Grad Čačak je opredelio poslovni prostor. Na ovom mestu, inovacioni timovi i pojedinci mogu da realizuju svoje ideje. Centar je opremljen savremenom opremom i od sada će zainteresovani moći da prate savremene trendove", naglasio je Pešić.

Pešić je i podsetio da je NTP potpisao protokol o saradnji sa obrazovnim institucijama u Čačku.

"U Čačku postoji 50 IT kompanija koje zapošljavaju 500 informatičara. Od tog broja 350 su svršeni studenti Fakulteta tehničkih nauka i Visoke škole tehničkih strukovnih studija. Ove dve ustanova pohađa oko 900 aktivnih studenata", naveo je gradonačelnik Milun Todorović, dodajući da je Čačak decenijama grad preduzetništva, grad dobrih ideja, poznat po vitalnosti i u teškim vremenima.

Prema njegovim rečima, u srednjoj Tehničkoj školi postoje dva IT odeljenja, dodajući da je po prvi put jedno takvo otvoreno i u Gimnaziji od septembra 2019.

 

 

Izgradnju i opremanje Startap inovacionog centra finansirala je Vlada Srbije sa 46 miliona dinara. Za infrastrukturne radove izdvojeno je 20 miliona dinara, isto toliko i za najnoviju tehnološku opremu, dok je 6 miliona opredeljeno za sadržaj Startap centra. Grad Čačak učestvovao je sa 10 miliona dinara.

Važno je napomenuti, da posle Beograda, Niša i Novog Sada, Naučno-tehnološki park trebalo bi da dobije i Čačak. Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju NTP-a u Čačku.

 

Foto: Grad Čačak, ilustracija

 

Od ponuđača se očekuje izrada idejnog rešenja (IDR) za lokacijske uslove, izrada projekta za građevinsku dozvolu (PGD), izrada projekta za izvođenje (PZI), kao i svi potrebni elaborati.

Površina prostora treba da iznosi oko 3.600 m2 neto i da bude raspoređena na tri etaže. Na prizemnoj etaži predvideti proizvodne sadržaje površine 1.200 m2 neto. Na prvoj i drugoj etaži predvideti naučne i edukativne sadržaje površine 2.400 m2.

 

Foto: Grad Čačak, ilustracija

 

Predviđene su kancelarije, proizvodni deop, sanitarne čvorove i lift sa stepeništem, kao i kancelarije za individualni rad, učionice, laboratorije, sanitarne čvorove sa čajnom kuhinjom i lift sa stepeništem.

Kako je ranije rečeno, za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Čačku predviđeno je 3,5 mil EUR, a sredstva će biti upotrebljena za obezbeđivanje i opremanje novog poslovnog prostora za potrebe novih firmi i kompanija.

Povedeni željom i idejom, stručnjaci iz ove oblasti u Srbiji nadaju se na će ne samo naša zemlaj već prvenstveno zapadna Srbija i sam grad Čačak biti svojevrsni Centar evropske "silikonske doline". Prema rečima stručnjaka, danas su Kina i SAD najveći i najrazvijeniji svetski lideri i verovatno broj jedan u veštačkoj intelegenciji.

 

Foto: Grad Čačak, ilustracija

 

Cetar će biti umrežen sa drugim startap centrima u Srbiji i inostranstvu.

Neverovatan je podatak da u Čačku postoji čak 50 IT kompanija koje zapošljavaju 500 informatičara. Od tog broja 350 su svršeni studenti Fakulteta tehničkih nauka i Visoke škole tehničkih strukovnih studija. Ove dve ustanova pohađa oko 900 aktivnih studenata.

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!