Digitalna stvarnost na KLIK - Od azbuke do aplikacionog softvera (FELJTON)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, ilustracija

28.12.2019. 23:46

Razvojem novih tehnologija, celokupno društvo se u promenilo, pa se ponekad čini da nam se i genetski kod prilagodio novim tendencijama, vetrovima koji duvaju i neumitnom talasu novotarija.

Na svakom koraku možemo da vidimo da su mobilni telefoni, tableti, raznorazne šarene aplikacije i igrice postale moderne bebisiterke i mame sve mlađem uzrastu mališana. Samim tim, ne mora da čudi činjenica da su nam deca u sve ranijem dobu sposobnija za neke inovacije. Pa tako imamo primere da se u slobodno vreme, između lopte i lutke, mališani raznih uzrasta odlučuju za neku od privatnih škola gde mogu da nauče prve korake u digitalnom svetu.

Samo jedna od takvih škola gde se kroz višemesečne kurseve mogu naučiti osnovni pojmovi, pa i napredne veštine u izradi aplikacija i "skreča" je Dekster škola u Čačku.

 

 

Mališani, obično zaljubljenici aplikacija i igrica, dolaze kako bi im nastavnici informatike, uz igru i zabavu, pojasnili i probližili taj digitakni svet igrica, aplikacija i osnovnih informatičkih alata sa kojima se svakodnevno susreću. Polaze od prvih koraka, ideje, crteža, izrezivanja sličica i junaka koji će im biti polazna tačka i glavni akter u kratkoj igrici. Uz tačne postupke koje savladaju tokom višemesečnog kursa, kao satisfakcija im je igrica koju su napravili po svom ukusu i afinititetu i sa kojom mogu da se hvale drugarima u školi i svojim roditeljima. Na pitanje: Da li žele i dalje da se bave programiranjem u budućnosti? - u većini slučajeva odgovaraju pozitivno.

 

 

Polazna tačka su im svakako znanja koja stiču u osnovnoj školi. Tu već od najranijeg doba uče osnove informacionih tehnologija i računarstva, pa se vrlo brzo izdvoje oni najdarovitiji. Tako je, pored odeljenja u Tehničkoj školi, u čačanskoj Gimnaziji od septembra 2019. otvoreno prvo IT odeljenje talentovane i vanserijski pametne dece. Tako se Čačak svrstao u red naprednih i vodećih gradova kada je razvoj ove nauke u pitanju.

 

 

Oni nešto stariji, odavno su zakoračili u svet nauke na nekom od Tehničkih fakulteta ili Fakulteta organizacionih nauka, stičući napredna znanja i ne tako retko već u toku studija pronalaze buduće radno mesto.

 

 

Jedan od vodećih fakulteta u Srbiji koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu je i Fakultet tehničkih nauka koji je ove godine obeležio 45 godina postojanja i ujedno Svečanom akademijom predtavio svoje uspešne, mlade generacije i pojedince. jedna ot takvih je i Marina Kruščić, student generacije FTN 2019, koja je osnovne studije završila sa prosečnom ocenom 9.39.

 

Marina Kruščić, student generacije FTN 2019.

 

Marina kaže da se nada da će njen trud biti nagrađen i da će kao jedna od najboljih koji su izašli sa ovog fakulteta naći i adekvatan posao u svojoj struci.

Da se sve ne svodi na suvoj teoriji govori podatak da je Čačak jedan od četiri grada u kome je otvoren Startap centar u kome dodatna, praktična znanja mogu sticati deca i mladi svih uzrasta. Pored Čačka, za koga kažu da ima jedan od najlepših i najopremljenijih Startap centara, istu takvu privilegiju imaju i mladi u: Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a u planu su i drugi gradovi u Srbiji.

 

 

Ulaskom u novu dekadu 21. veka, možemo, kako tvrde nadležni, očekivati neke nove inovacije, ali i pozitivne promene kada je ova oblast u pitanju. Obrazovanje svakako ide u korak sa novim tendencijama.

 

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!