SZS: Bojkot opozicije dok se ne ispune uslovi za fer izbore


indonezija 4
Savez za Srbiju

18.12.2018. 16:05

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da su lokalni izbori u Lučanima pokazali kako nema uslova za poštene izbore i da opozicija u ovakvim okolnostima neće učestvovati na izborima.

Mi pod ovim uslovima nećemo da učestvujemo na izborima, rekao je predsednik Narodne stranke, koja je članica SZS, Vuk Jeremić.

On je ocenio da će 2019. godine ili doći do sporazuma o Kosovu za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće, naglašavajući da do sporazuma ne može doći bez republičkog izbornog procesa.

Jeremić je naglasio da bez učešća opozicije u parlamentu sporazum o Kosovu neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se "završila ta stvar oko Kosova, na način na koji je to ova vlast obećala".

On je ocenio da će tada "aktivno stanje biti neodrživo" i moraće da dođe do promene okolnosti.

Predsedavajući SZS Nebojša Zelenović istakao je na konferenciji za novinare da SZS neće priznati nijedne izbore dok se ne ispune uslovi za poštene izbore koje je taj savez tražio.

Savez je naveo svoj plan da fer izbore traži protestima i pozvao građane da opet izađu u što većem broju na protest u subotu.

Zelenović je naveo kako je SZS posle izbora u Lučanima napravio "belu knjigu" izbornih neregularnosti, koja sadrži finansijske malverzacije, kao i opise političkih zloupotreba i pritisaka i da će ta lista biti upućena svim nadležnim telima, parlamentu EU i stranim ambasadama.

On je rekao da je za lokalne izbore u Lučanima trošen novac iz budžetske rezerve državne kase, da je potrošen novac u iznosu tri budžeta opštine Lučani i da je novac trošio "lično (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić".

Zelenović je rekao da je zaposlenima u javnim preduzećima prećeno, da im je zabranjivano da idu na političke skupove, osim na skupove Srpske napredne stranke (SNS) i da im je prećeno da će – ako ne poštuju te zabrane, oni ili njihovi članovi porodica dobiti otkaz.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je kampanja u Lučanima bila vrhunac strahovlade SNS i da je SZS na tim izborima učestvovao da bi dokumentovao i predstavio kompletne izborne neregularnosti i "vrhunac diktature i totalitarizma" vlasti.

On je dodao da bez ispunjenja zahteva da se prestane sa nasiljem, da se otkriju nalogodavci ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i Levice Srbije Borka Stefanovića i oslobođenja medija, pre svega Radio-televizije Srbije (RTS) nema izbora.

Predsednik Dveri je rekao da opozicija traži i smenu državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović koja je u vreme izbora bila u Lučanima "jer je nedopustivo da mafija ima državnog sekretara u Vladi Srbije".

Obradović je dodao da je tokom izbora u toj opštini bio suspendovan Zakon o policiji, pošto Hrkalović nema ovlašćenja da preuzme upravljanje policijskom stanicom, te da je policija bila pod "paralelnim strukturama naprednjačke vlasti".

On je rekao i da je u Lučanima bilo mnogo nepravilnosti, pre svega zbog džipova bez tablica i ukazao da – iako policija, navodno, nije mogla da pronađe te džipove – jedan je bio parkiran ispred policijske stanice Lučani, što je dokumentovano fotografijom, a potom pronađen u centru Niša.

Obradović je rekao da su članovi SZS podnosili prigovore na sam dan izbora, da su neregularnosti prijavljivali i policiji koja nije želela da reaguje, a da će zbog toga podneti i krivične prijave.

Da podsetimo, Danas je već pisao o narednim koracima opozicije, koji se još dogovaraju, i koji će biti sve oštriji i radikalniji.

 

Izvor. FoNet

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!