ANALIZA: Monitoring javnih nabavki - alati i preporuke


indonezija 4
Foto: Cema.rs/Luka K.

10.06.2024. 12:26

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA realizuje projekat "Zaštita politike konkurencije u javnim nabavkama kroz lokalne antikoruptivne mehanizme".

Planirane aktivnosti se sprovode u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC) koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od Evropske unije.

Ako se imа u vidu dа se u Republici Srbiji godišnje nа jаvne nаbаvke potroši oko 5 miliona i 600 hiljada eura (zvaničan podatak Kancelarije za javne nabake), može se očekivati dа u ovoj oblаsti postoji ogromnа opаsnost od koruptivnih radnji i pojаvа u cilju zаdovoljenjа određenih finаnsijskih, političkih i drugih interesа. Nаrаvno, rаdi se o ostvаrenju interesа isključivo uskog krugа licа – određenih pojedinaca ili interesnih grupa zаhvаljujući čemu je ugrožen jаvni interes.

Izradom ove Analize naš zadatak je bio da na konkretnim primerima pokažemo koji su to nedostaci procedura i prakse. Konkretno, cilj je da se utvrdi koje su posledice loše sprovedenih javnih nabavki, koje informacije najčešće nisu dostupne javnosti, koji su razlozi za manji nivo transparentnosti, koje su uočene koruptivne pojave u toku procesa i šta bi trebalo uraditi kako bi se unapredila transparentnost celog procesa.

Kompletan dokument možete preuzeti OVDE

 

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!