Proslava desetog izdanja DUK festivala


indonezija 4
Stereo Banana; Foto: Vizual by Stereo Banana

05.06.2024. 16:40

U okviru jubilarnog desetog izdanja DUK festivala, u subotu, 8. juna na košarkaškim terenima kod Borčeve hale, sa početkom u 19 časova, biće održan muzički događaj na kom će nastupiti dinamičan niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ i grafiti umetnik Fokus.

Stereo Banana čine Marko Anđelković Naopak i Nemanja Nedeljković Nemus - oni su rodonačelnici novog žanra u muzici zvanog kungfuzija. Kroz tri albuma iza sebe: "Šijemo sambu", "Munje Nebjeske" i poslednjeg "Niške strasti" pomerili su granice žanra i osvojili brojne nagrade, kao i pažnju publike.

 

Stereo Banana; Foto: Vizual by Stereo Banana

 

Poslednji album istakao se kroz singlove "Hare hare" i "Krindž". Ova svojevrsna muzička senzacija, koja već više od decenije nastupa na velikim i malim binama širom regiona, na ovogodišnji DUK festival stižu na krlima uspeha svog poslednjeg hita "Vikend", čiji video potpisuje legendarni Zonjo iz crnogorskiog sastava "The Books of Knjige".

 

Spejs Noksi; Foto: Matija Borbelj

 

Spejs Noksi predstavlja jednu od najzanimljivijih pojava na domaćoj alternativnoj muzičkoj sceni na kojoj je sve prisutniji u poslednje vreme. U svojoj muzici, koja je najbliža hip-hopu, spaja elemente različitih žanrova - pre svega elektronike i gitarske muzike. Objavio je dva solo albuma - "Subliminal" (2018) i "Kuća Zabave" (2022), kao i mikstejp sa Zicer Inc. ekipom, "Najbolji svet" (2019). Njegov poslednji solo album "Kuća Zabave" predstavlja pečat "raprave", koji je izdao za sopstvenu etiketu "Fun House". Takođe je i srpski predstavnik internacionalnog pokreta "RAPRAVE".

 

DJ Fokus; Foto: DUK

 

Na sceni će se pored njih naći i Fokus, producent, di-džej i graffiti umetnik iz Zaječara. Na sceni je aktivan dve decenije, a njegov opus žanrovski varira od tropical bass-a, preko dub-a i jungle-a, do hip-hopa i drum’n’bass-a. Iza sebe ima 6 LP i preko 30 EP izdanja, objavljenih za više od 20 svetskih izdavačkih kuća. Osnivač je i stalni član zajednice Mahala bounce! koja se bavi alternativnim izdavaštvom i organizacijom događaja.

DUK festival predstavlja najznačajniju muralsku manifestaciju u zemlji i ovom delu Evrope, a ove godine je počeo 3. juna, i trajaće do 9. juna. Čak 18 muralista iz Srbije, Balkana i sveta okupilo se u ovom gradu oslikavajući fasade ovog grada i time obogaćujući već postojeću “galeriju na otvorenom” koja je dostupna svim stanovnicima i posetiocima.

Ulaz na muzički događaj DUK festivala u subotu 8. juna je besplatan, a festival su podržali Grad Čačak, Sportski centar Mladosti iz Čačka, EU-Japan Fest, Montana Cans, Beowallz, Ramix, Benzinska stanica Leonardo i Centar E8.

 

Izvor: Epicentar press

bannerPošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.


Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!