DRUGA SVETSKA BUNGURIJADA: Vujetinci, ponos na kamenu!
Ovih dana završavaju se poslednje pripreme za 2. Svetsku Bungurijadu u selu Vujetinci kod Čačka.
Bungur će se tako u nedelju, 1. oktobra, po drugi put u Vujetincima krčkati pred Zadružnim domom, a iz zemljanih lonaca zamirisaće i druga zaboravljena jela. Na velikom narodnom skupu pod nazivom "Vujetinci, ponos na kamenu", pripremljena jela biće besplatno poslužena svim učesnicima i posetiocima.
Sve u stilu narodne tradicije; Foto: privatna arhiva
Planiran je i bogat umetnički program. Učešće na Bungurijadi su već potvrdila kulturno - umetnička društva iz Kladova, Čačka, Mojsinja i Brđana. POsetioci će imati priliku da pogledaju i neobičnu pozorišnu predstavu "Kazuj Teodosije". Komad je napisao Dragan M. Todorović, autor romana "Kud se dede Nemanjića blago".
U predstavi "Kazuj Teodosije", pored glumca Dragančeta Milovančevića iz Topole, po prvi put će se pred publikom pojaviti i čačanski naturščici Milan Milošević i Milan Vasović.
Tradicionalno pripremanje Bungura; Foto: privatna arhiva
Vujetinci su malo mesto od oko stotinak lepih kuća smeštenih na obroncima Rudnika i nadomak ostataka srednjevekovnog utvrđenja Borač. Udaljeno je oko 26 km od Čačka.
Prva Svetska Bungurijada, prošle godine, okupila je više stotina gostiju iz zemlje, ali i iz inostranstva.
Početak ove svetkovine je u 11 časova.
Izvor: Epicentar press
Bungur je staro jelo koje se pravi od krupno izmlevene pšenice. Naziv dolazi od turske reči bungur, što označava "napola prebijena pšenica".
Postoji više različitih verzija pripremanja ovog starog recepta.
RECEPT:
Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom i, kada voda provri, sipa se po malo bungura i jednako meša da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. U različitim verzijama, može se kombinovati sa mesom, masnoćom, kajmakom, sirom i drugim prilozima od povrća. Bungur se jede bez hleba.
NUTRITIVNE VREDNOSTI:
Bungur je veoma bogat biljnim vlaknima koji poboljšavaju digestiju hrane, kao i proteinima koji održavaju mišićnu masu i normalanu funkciju kostiju. Obiluje magnezijumom koji smanjuje umor i pomaže normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Bungur ne sadrži zasićene masti.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!