IZBORI UŽIVO - CRTA: Do 19 časova u Srbiji na glasanje izašlo 45,5 odsto građana


indonezija 4
Foto: Epicentar press

21.06.2020. 19:20

Do 19 časova na glasanje izašlo je ukupno 45,5 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misije Crte.

Statistička greška iznosi +/- 1,1 odsto.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 7,6 procentnih poena.

Do 18 časova na glasanje izašlo je ukupno 41,8 odsto građana upisanih u birački spisak.

Statistička greška iznosi +/- 1,1 odsto.

Do 17 časova na glasanje je izašlo ukupno 38,2 odsto birača.

Do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za 5 procentnih poena manje.

Zabeležene su nepravilnosti na 5 odsto biračkih mesta što je porast od jednog procentnog poena više u odnosu na presek od 13 časova.

Do 15 časova na glasanje je izašlo ukupno 30,8 odsto birača.

Statistička greška je iznosila +/- 0,8 odsto.

Do 14 časova na parlamentarnim izborima na glasanje je izašlo ukupno 27 odsto birača.

Na 71 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu (maske i rukavice) dok na 25 odsto sporadično. Maske birači koriste na 53 odsto biračkih mesta a na 44 odsto sporadično.

Procent biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja je sličan je kao i u preseku od 10 časova i iznosi sada 4.6 odsto. Nepravilnosti se tiču neutvrđivanja identiteta birača, slučajevi nekorišćenje UV lampe kao i vođenje paralelnih spiskova o izašlim biračima.

Takođe, zableženi su i slučajevi nepoštovanja procedure prilikom glasanja van biračkog mesta.

S obzirom da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta te da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo na ovakav način glasaju, Crta po prvi put prati i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova.

Pored slučaja u Zrenjaninu, posmatrači Crte su zabeležili još jedan slučaj tkz. “bugarskog voza” na biračkom mestu 25 u Požarevcu. I ovaj slučaj je prijavljen policiji.

Do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 22,9 odsto birača saopštila je posmatračka misija Crte.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 2,2 procentna poena.

Do 12 časova na glasanje izašlo je ukupno 18,3 odsto građana upisanih u birački spisak

Do 11 časova na glasanje je izašlo ukupno 14,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je Crta posmatračka misija.

Do 10 časova na glasanje za narodne poslanike Republike Srbije izašlo je ukupno 9,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misije Crte.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta. 

Do 9 časova izlaznost je bila 5,4 odsto birača. Većina biračkih mesta otvoreno je na vreme, dok je na samo 13 odsto bilo manjeg kašnjenja.

 

 

Posmatrači posmatračke misije Crte su raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

Posmatračima je dozvoljen pristup biračkim mestima osim na tri biračka mesta gde posmatračima nije dozvoljen pristup prilikom otvaranja biračkog mesta ali je ubrzo kasnije dozvoljen.

Posmatrači javljaju da je 96 odsto biračkih mesta pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama. 97 odsto biračkih mesta imalo je obezbeđene uslove za rad biračkog odbora.

Članovi biračkih odbora su na 97 odsto biračkih mesta dobili od Republičke izborne komisije zaštitnu opremu (maske, rukavice…) zajedno sa izbornim materijalom.

Na otvaranju 90 odsto biračkih mesta su bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora.

Na 90 odsto biračkih mesta su zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora.

Vreća sa izbornim materijalom bila je osigurana zatvornicom prilikom prijema na 99 odsto biračkih mesta dok je na 99 odsto biračkih mesta kontrolni listić ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja.

Ukupno 44 odsto biračkih mesta širom Srbije je dostupno za osobe sa invaliditetom.

 

Izvor: Crta, Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!