Dveri Čačak: Prioritet formiranje Univerziteta u Čačku i Sportske akademije


indonezija 4
Foto: Dveri Čačak

06.05.2024. 15:58

Ovih dana kada su se u naš grad za praznike vratila naša deca koja studiraju širom Srbije i sveta, pravo je vreme da se podsetimo da grad Čačak još uvek nema Univerzitet i da je to jedan od najvažnijih razloga zašto ne uspevamo da zadržimo mlade u našoj sredini, navedeno je u saopštenju iz Gradske organizacije Dveri Čačak.

Kako se dalje ističe, "osnivanje najmanje još jednog fakulteta i formiranje Univerziteta u Čačku predstavljaće prioritet nove vlasti nakon smene sadašnje vlasti na lokalnim izborima 2. juna".

"Budući Čačanski univerzitet zadržaće mnoge mlade Čačane da studiraju u svome gradu, privući studente i iz drugih gradova i opština i značajno uticati na dugoročan ostanak mladih i stručnih ljudi u Čačku. Odluka o tome koji bi to jedan ili više novih fakulteta trebalo osnovati morala bi se doneti u dogovoru sa Forumom privrednika grada Čačka, u zavisnosti od procene koje to struke su najpotrebnije za dalji razvoj našeg grada i lokalne privrede. Da li je to Mašinski fakultet, Fakultet organizacionih nauka ili nešto drugo – najbolje će znati naši lokalni poslodavci. Oni su nam već sugerisali da bi za Čačak od velikog značaja bilo i to da određeni beogradski fakulteti otvore svoja odeljenja u našem gradu. Dveri Čačak smatraju da nam svakako treba Fakultet za sport i sportsku medicinu jer naš grad ima potencijal da postane najvažniji sportski centar u Srbiji posle Beograda. Međutim, to treba da prepoznaju i republička i gradska vlast i pomognu u tome pravcu. Predlažemo takođe da se u Čačku, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, otvori posebno sportsko odeljenje Gimnazije i uradi pilot-projekat sportskih akademija u Srbiji koje bi podrazumevale paralelno bavljenje profesionalnim sportom u srednjoj školi i na studijama, sa ciljem da se pored bavljenja sportom dođe i do fakultetske diplome. Ovo bi bio veliki iskorak u zadržavanju najtalentovanijih sportista u našoj sredini. Zato je glas za izbornu listu pod rednim brojem 3 PRIMARIJUS DR MILAN ROGANOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – "BOŠKO OBRADOVIĆ – Radmila Živković – Dragan Ćendić – Biljana Rubaković" – glas za političke promene i osnivanje Univerziteta i Sportske akademije u Čačku", stoji na kraju saopštenja GO Dveri Čačak.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!