Obeležena nedelja svesti o mozgu


indonezija 4
Foto: Arhimedesovo tajno društvance

24.03.2024. 20:31

Nedelja svesti o mozgu obeležena je vrtiću "Čudesna šuma", aktivnostima Udruženja "Klikeraši", koji su tom prilikom promovisali svoj program primenjene matematike u svetu dečije igre i stvaranja igračaka pod nazivom Arhimedesovo tajno društvance.

Deca su imala priliku da dožive zadovoljstvo igre.

Kroz igrokaz je pokazan jedan eksperiment sa papirom kroz koji su deca mislila da uče da postanu mađioničari, a ustvari deca su se upoznala sa mnogim pojmovima koja ih okružuju. Da podsetimo svima poznato da radost igre pozitivno utiče na emocionalni razvoj deteta.

Aktivno učenje kroz iskustvo je dokazano najbolje za razvoj deteta. Heuristička metoda se koristi odavno, a njene blagodeti najbolje poznaju prosvetni radnici i mogu oni roditelji koji svoje dete vaspitavaju dozvolivši mu da ima svoje iskustvo. Detetu je igra prirodna potreba tako da svi koji rade sa decom, u njegovom su okruženju, treba da izdvoje vreme koje ne mora biti dugo i igraju se sa detetom onim što su njegovi afiniteti.

 

Foto: Arhimedesovo tajno društvance

 

Tako se dete upoznaje, njegova darovitost, jer su svi za nešto nadareni u većoj ili manjoj meri. Sa druge strane ako je igra usmerena ka razvoju detetovih osobenosti ono razvija mnoge veštine kojima će se olakšati ili unaprediti snalaženje u okruženju i sa predstojećim školskim izazovima.

Ne zaboravimo i da je mozak organ za preživljavanje, kako često možemo čuti da govori Ranko Rajević, neuroendokrinolog. Zato, naučimo mozak da se snađe u raznim situacijama, je poruka ovih prosvetnih radnika.

Prosvetni radnici koji su osmislili pomenuti inovativni program su oni koji poznaju razvoj mozga kroz odrastanje i koji iz svog bogatog iskustva znaju potrebe dece na svim nivoima njegovog razvoja. Upoznati su sa radom Greg Gejdž i Tim Marzulo, dva neuronaučnika, koji su u svoju knjigu "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga" utkali i eksperimente nastali saradnjom američkih i srpskih studenata prethodnih godina, a koja je predstavljena prošle sedmice u Centru za promociju nauke a koju preporučuju za srednjoškolski uzrast. Mnogo je naučnika koji se bave funkcijama mozga, ali sva naučna saznanja ponekad nisu dovoljna ako ih ne umemo primeniti, kažu ovi stručnjaci.

Predstavimo ih:

Danka Vuković, profesor razredne nastave i dugogodišnji saradnik Društva matematičara Arhimedes iz Beograda koja je pred kraj prošle godine na međunarodnoj konferenciji u organizaciji MENSE (udruženje koje okuplja nadprosečno inteligentne ljude) predstavila sa koleginicama rad sa darovitom decom što je njena česta tema profesionalnog razvoja.

Tamara Glišović, master učitelj je još jedan član tima koja kroz svoj rad sa decom upotrebljava igru i ima visoka postignuća u tome.

Snežana Tošović, profesor matematika, je treći član tima. Kao član Upravnog odbora naučnog festivala Science on Stage i član žirija tog festivala ima priliku da uporedi svoj rad i dostignuća sa podjednako entuzijastčnim kolegama Srbije.

 

Foto: Arhimedesovo tajno društvance

 

Još i da pohvalimo da je rad ovog Udruženja nagrađen na Međunarodnom danu inteligencije, manifestaciji koja promoviše intelektualni razvoj deteta kroz igru.

A kako se deca danas igraju?

Sa aktivnostima programa Arhimedesovo tajno društvance možete se upoznati na istoimenoj fejsbuk stranici OVDE.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!