"Vozom kulture“ iz Čačka do Užica, nove nacionalne prestonice kulture (FOTO+VIDEO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

21.03.2024. 20:24

Prva prestonica kulture Srbije - Čačak 2023, projekat "Čačanska rodna" zvanično je završena danas, 21.03.2024. "Vozom kulture", koji je krenuo tačno u podne sa Železničke stanice Čačak do grada na Đetinji.

 

 

Vozom za Užice su krenuli gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Ministarstva kulture Srbije, glumci Una Đelošević i Vladimir Jocović, muzičar Kralj Čačka, članovi programskog tima i saradnici na realizaciji projekta Prestonice kulture Srbije - Čačak 2023, predstavnici medija, kao i mladi volonteri iz Čačka koji su poneli sadnice sorte šljive Čačanska rodna, a koje su predate Užicu.

 

 

Program "Voz kulture" je simbolična predaja titule sledećem nosiocu - ljubičasta vozna kompozicija "Čačanske rodne" je procesijom ulaska na stanicu otpočela "Eru kulture" u Užicu i tom prilikom, uz prateće programe, gradonačelnici Čačka i Užica su simbolično posadili sadnicu Čačanske rodne - za predstojeću rodnu godinu kulture i umetnosti.

 

 

Ovim neobičnim vozom, na prvi kolosek užičke Železničke stanice, nakon sat vremena stigli su prvi domaćini titule prestonica kulture Srbije iz Čačka i predali je ovogodišnjem domaćinu, gradu na Đetinji.

 

 

Gosti i domaćini održali su zdravicu, a gradonačelnik Čačka Milun Todorović i gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević zasadili su stablo čačanske rodne. Užice je zvanično postalo nacionalna prestonica kulture, a centralna svečanost pod nazivom "Praznik svetlosti" održana je večeras na Trgu partizana sa, uz učešće više od 130 izvođača.

 

 

"Dobro došao, grade 'Čačanske rodne', dobro došli dragi prijatelji u grad 'Ere kulture', dobro došli na 'Praznik svetlosti'", započeli su Užičani zdravicu dobrodošlice Čačanima.

 

 

Goste iz Čačka, na železničkoj stanici, gde je izveden i kratak igrokaz glumaca Narodnog pozorišta Užice, pored rukovodstva grada Užica, dočekali su i građani.

 

 

Podsetimo, tokom godinu dana trajanja Prestonice kulture Srbije - "Čačanska rodna", izvedeno je više od 100 programa, preko 220 održanih događaja, više od 6.000 učesnika, kako domaćih tako i stranih i sa više od 250.000 posetilaca.

 

 

U sklopu projekta realizovani su i brojni infrastrukturni projekti od kojih su najznačajniji: Rekonstrukcije Ulice cara Dušana, Hadžića kuće u Etnološki muzej, parterno uređenje i osvetljenje Hadžića kuće, rekonstrukcija objekta Sokolane i otvaranje Muzeja košarke (u toku), parterno uređenje prostora Galerije Nadežda Petrović, parterno uređenje prostora Muzeja košarke (u planu), Galerija na Moravi, oslikavanje "Silosa", postavljanje i parterno uređenje skulpture Olge Jevrić na Gradskom bedemu, parterno uređenje Rimskih termi (planirano, u toku arheološka istraživanja i izmena PGR Centar).

 

 

 

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Bus Plus produkcija






banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!