Počeo Vaskršnji post


indonezija 4
Foto: Pixabay.com

18.03.2024. 10:41

Danas je počeo Vaskršnji post. U narodu se još zove i Veliki ili Časni. Traje 48 dana odnosno sve do Vaskrsa koji je ove godine 5. maja.

Prvi dan Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi sedmica - Čista koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice.

Vaskrs je najveći dan u hrišćanstvu, jer je vera u vaskrsenje suština hrišćanske vere.

Pored toga što je najduži u godini ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći deo njegovog trajanja, vernici uzdržavaju od hrane čak i one spremana na ulju odnosno najveći deo se posti na vodi.

Greška je shvatati dane posta kao uzdržavanje od hrane ili neku vrstu dijete. Osnovno je, uči Srpska pravoslavna crkva, uzdržavanje od zlih misli i dela kao i više vremena provedenog u molitvi, bratskoj ljubavi i milosrđu.

Po raznim događajima i praznicima sedam nedelja Vaskršnjeg posta sastoji se iz "Čiste nedelje", "Pačiste", "Krstoposne", "Sredoposne", "Gluvne", "Cvetne" i "Strasne" ili "Velike" sedmice. Za svaku nedelju vezan je niz običaja i pravila.

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Ne zaboravite da post ima dve strane: telesnu i duhovnu.

Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Post prema rečima svetih otaca podrazumeva pročišćenje duše i tela, a u srcu je važno negovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir.

Vernici poste kako bi se pričestili. Sveto pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdravlje, mir i spasenje.

Cilj posta je da se kroz iskrenu molitvu, praštanje i pokajanje u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Post nije gladovanje, niti zapostavljanje trpeze već je, pre svega, moralni i etički izraz stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem, koji je svojim stradanjem i svojim životom u veri uspostavio vrednosti hrišćanstva, kao i izraz ljubavi prema bližnjima.

Post se provedi u molitvi, praštanju, pokajanju i pripremi za pričest koji je kruna tog dobrovoljnog odricanja.

Prvih i poslednjih nekoliko dana posta se posebno strogo posti. Samo je Veliki četvrtak razrešena na ulje i vino.

Na Veliki petak bi se trebalo, kome to zdravstveno stanje dozvoljava, uzdržavati od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, kada se uzima obrok na vodi.

Takođe, na Veliku ili Strasnu subotu se posti strogo na vodi i to je jedina subota u godini koja se posti na vodi.

 

Izvor: Telegraf.rs





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!