Kako je Čačak postao ponosni grad murala (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

01.12.2023. 20:28

Na zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku krajem novembra i početkom decembra 2023. godine oslikan je mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu.

 

 

Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu, jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji.

U okviru poznatog čačanskog festivala DUK (Dani urbane kulture) umetnica Maja Stojanović – Zmaja je oslikala mural na zidu Doma saveza za slepe i slabovide. Uz podršku Ambasade Španije urađen je i 3D model sa opisom na Brajevom pismu koji je postavljen pored murala. Mural i 3D model su nastali sa ciljem da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Ovo je prvi 3D model murala u Čačku, a jubilarni deseti u Srbiji – koji je realizovan u okviru projekta "Umetnost u prolazu".

Grad Čačak predstavlja značajan nacionalni i regionalni centar kulturne produkcije, posebno kada je ulična umetnost u pitanju, a korišćenjem inovativne 3D tehnologije se omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama.

"Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, zato kroz 3D modele želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama. Veoma smo srećni što je postavljeni model u Čačku, deseti jubilarni 3D model u Srbiji. Ovim modelom se skreće pažnja na potrebe slepih i slabovidih, ali se i proslavlja rad lokalnih umetnika u okviru festivala DUK, te Nacionalne prestonice kulture, kao i španska kultura", rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti ispred Street Art Belgrade organizacije.

 

 

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu, izjavio je ih je projekat od samog početka snažno privukao zbog svoje teme – učiniti umetnost dostupnu svim članovima zajednice.

"Inspiracija za mural mi je bio čuveni bik Ferdinand iz crtanog filma, pošto volim da slikam karaktere životinja i to u pozitivnom kontekstu. Ovaj bik je omaž partneru projekta, Ambasadi Španije koja je omogućila da se uradi 3D model za mural, prvi u Čačku koji približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama", istakla je Zmaja.

Mural i 3D model sa Brajevim pismom se nalaze na zgradi prostorija Doma za slepe i slabovide u Čačku.

Autor projekta je organizacija "Street Art Belgrade", a realizaciju je podržala Ambasade Španije. Mural i model u Čačku su realizovani u saradnji sa DUK festivalom, Savezom slepih i slabovidih Čačka i Gradskom organizacijom slepih Beograda, u okviru Prestonice kulture Srbije 2023 – čačanska rodna.

A mesece iza nas, takođe su obeležila iscrtavanja nekih od najlepših i najznačajnijih murala ne samo u Srbiji već i u regionu i Evropi.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Pa je tako, u okviru ovogodišnjeg DUK festivala Čačak u junu ove godine osvanuo i jubilarni, 100. mural, na zidu Osnovne škole "Vuk Karadžić”, na kojoj je oslikano i prvo ovakvo remek delo moderne umetnosti.

Mural su oslikala naša tri priznata umetnika: Aleksandra Petković – TKV, Jana Danilović i Vuk Đurić - Endo sa tematikom četiri društvena segmenta; obrazovanja, javnog zdravlja, zaštite životne sredine i kulture.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Pored murala na zidovima ove osnovne škole, jedan od najprepoznatljivijih je i mural sa likom naše velike umetnice, slikarke Nadežde Petrović, koji je osvanuo na jednoj stambenoj zgradi u blizini gradskog parka, a potom je na red došao i veoma zahtevan i rizičan poduhvat - oslikavanje murala na silosima nekadašnjeg "Žitoprometa".

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Projekat je realizovalo Udruženje "Dani urbane kulture", odnosno DUK festival, u saradnji sa projektom Nacionalne prestonice kulture i gradom Čačkom, uz podršku kulturnog centra Silosi Beograd i neprofitne organizacije Gaia pokret.

 

 

A samo nekoliko dana kasnije, velikom žurkom ozvaničen je i početak oslikavanja silosa u Čačku (bivši "Žitopromet").

Za oslikavanja čačanskih silosa zadužena su četiri umetnika: Vuk Đurić Endo, duo Sobekcis i nemački artist Kartel.

Glavna ideja je bila da bude angažovan jedan lokalni umetnik, jedan nacionalni umetnik i jedan internacionalni umetnik.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Silosi su u tehničkom smislu jako kompleksni za rad zbog samog oblika, visine i vremenskih uslova pod kojima se radi.

Prvi je oslikao domaći muralista Vuk Đurić Endo, za desni su zaduženi Beograđani "Sobekcis", braća blizanci koji su završili univerzitet u Beču i među najeminentnijim su srpskim imenima strit arta i grafita u Srbiji. U sredini će slikati Kartelović, umetnik iz Nemačke, koji će svoj deo posla započeti 12. juna.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Površina koju će obuhvatiti svaki mural iznosi 34 metra u visinu i sedam metara u širinu. Nakon slikavanja murala, silosi će biti i osvetljeni.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Događaj proslave je podržan od strane MOST music – klastera evropskih muzičkih organizacija koji se bavi povezivanjem i jačanjem balkanske scene sa naglaskom na World music.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Ceo projekat realizuje Udruženje "Dani urbane kulture", odnosno DUK festival, u saradnji sa projektom Nacionalne prestonice kulture i Gradom Čačkom.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Izvor: Epicentar press

 





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!