Promenjena pravila za javne nabavke, cena više nije presudna za pobedu na tenderu


indonezija 4
Foto: Pixabay.com

06.02.2024. 16:24

Od početka godine cena više ne može biti glavni kriterijum prilikom izbora ponuđača u javnim nabavkama.

Uz cenu, ponuđači će morati da ponude i kvalitet, ali i dokaze da proizvod ispunjava ekološke standarde, poput manje potrošnje struje. Cilj je da se popravi stanje u toj oblasti.

Svaki sedmi dinar kroz javne nabavke u lokalnim samoupravama nije u potpunosti potrošen u skladu sa zakonom. Kod javnih preduzeća statistika je još lošija. Svaka od faza sprovođenja javnih nabavki može biti sporna.

"To je da se nabavlja a da se ne planira, ili se planira ali se ne sprovodi postupak, ili se provodi postupak, ali sa greškama, sa neprimenjivanjem zakona do kraja", objašnjava predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Za početak, naručiocima je dozvoljeno da 10 odsto od ukupno naručene robe bude ekološko. Ali to će važiti samo u periodu prilagođavanja.

Prema pravilniku Kancelarije za javne nabavke, ispunjavanje zelenih standarda je obavezno za fotokopir aparat, računarsku opremu, štampače, klima uređaje i sredstva za čišćenje.

Pored toga, za arhitektonske i inženjerske usluge, razvoj softvera, prevodilačke i savetodavne usluge uveden je i kriterijum kvaliteta.

"Mi smo preporučivali temeljno istraživanje tržišta. Na osnovu toga oni mogu da utvrde koji ponuđači zaista poseduju određene sertifikate, a u skladu sa tim oni će propisati da li u okviru tehničke specifikacije ili čak u kriterijumu za dodelu ugovora da odrede na koji način će meriti. A to može biti neki sertifikat a mogu biti reference na osnovu iskustva drugih subjekata", kaže Nikola Komšić iz NALED-a.

Jedan od problema je i mali odziv firmi. U proseku su to dve i po ponude, a kod više od polovine javnih nabavki prijavi se samo jedan ponuđač. To može da se promeni i time poveća konkurencija među ponuđačima.

"Imamo vrlo kratke rokove, što onemogućava manjim firmama da se uključe u taj proces. Imamo naravno i ono što ljudi čuju iz medija o nekom određenom broju afera koje se javljaju u javnim nabavkama, to ih prosto demotiviše jer misle da postoji neko ko je favorizovan u procesu javnih nabavki", ističe Andrija Mladenović iz Centra za evropske politike.

Na portalu javnih nabavki dostupno je dosta informacija, ali je informacija više, uvek dobrodošla. Preporuka je i da građani prate portal i tako kontrolišu javne nabavke koje ih se direktno tiču, ali i povećanje konkurentnosti posebno kroz sistem kvaliteta.

 

Izvor: RTS





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!