U FOKUSU: Nekažnjivost za napade na novinare je nedopustiva, pravda će svakako stići (VIDEO)


indonezija 4
Foto: Zajednički glas / Glas naroda / Pixabay

30.01.2024. 01:57

Dezinformacioni napadi tokom 2023. bili su usmereni na evropsku demokratiju, ali i na medije i LGBTQ+ organizacije, i uključivali su zlonamernu manipulaciju slikama i glasovima poznatih ličnosti kao što su Margot Robi i Nikolas Kejdž, zaključuje se u izveštaju EU, a prenosi Gardijan.

Istraživači su otkrili da je Ukrajina najčešće napadana, ali je na meti bilo 149 subjekata, uključujući medijske organizacije kao što su Euronjuz, Rojters, Dojče vele i Njujork tajms i LGBTQ+ organizacije.

Među digitalnim oružjem koje se koristi za napade na medije i grupe civilnog društva bilo je "zastrašivanje, uznemiravanje ili pretnje", navodi se u izveštaju.

"Cilj nije samo da se oblikuju globalni narativi, već i da se potisnu i ućutkaju glasovi neslaganja", dodaje se u izveštaju.

Kada pogledamo kod nas, videćemo da situacija u Srbiji i na lokalu u 2023. godini nije bila ništa bolja.

Manja sredina jeste, svakako, ali brutalnost, grubost i napadi ne gube na jačini i kada su lokalni mediji u pitanju.

"Najvažnije je da se pokaže da je nekažnjivost nedopustiva i da će pravda stići kada ubijete novinara. To su veoma važne poruke i za sistem i za novinare", izjavio je Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

O tome je bilo govora i krajem 2023. godine u Čačku, kada je organizovan otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini za cilj ima direktnu razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija.

Sastanak je organizovala Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u okviru projekta "Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara" koji su podržali Evropska komisija kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije, kao i kancelarija Misije OEBS u Srbiji i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Pogledajte još jedno izdanje "U fokusu".

 

Izvor: Epicentar press

 





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!