Održan protest za čistiji vazduh, dati rokovi gradonačelniku (FOTO+VIDEO)


indonezija 4
Foto: Epicentar press

24.01.2024. 19:21

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je danas protestu zbog zagađenog vazduha u Čačku koji je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Sa protesta je upućen zahtev gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću da se najdalje do srede 30. januara dostave podaci o stepenu, izvorima i uzrocima povećane emisije štetnih gasova i štetnih suspendovanih čestica.

Zatraženo je da se najdalje do 5. februara oforme radne grupe koje će sačinjavati ekološki inspektori, zaposleni u Zavodu za javno zdravlje i u Zavodu zaštite životne sredine, jedan član SEOS-a, jedan član ekološke organizacije "Čuvari Kablara", kao i dva stručna lica "politički neobojena".

Te radne grupe bi trebalo da otkriju najveće zagađivače vazduha, zemlje i vode u Čačku.

 

Foto: Epicentar press

 

Učesnici protesta traže od gradskih vlasti da donesu Uredbu koja će propisivati obaveznu ugradnju savremenih filtera i drugih načina sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica bez obzira na cenu koštanja.

"U slučaju da se ne ispune zahtevi pozivajući se na Arhusku konvenciju i Ustav Republike Srbije smatraćemo da su nam prava u vezi sa pristupom informacijama ili javnim učešćem povređena i u skladu sa tim ćemo reagovati", navodi se u zahtevima koji su upućeni gradskim vlastima i koje su na pisarnici Gradske uprave ostavili građani koji su bili na protestu.

Građanski aktivista Miloš Kuvekalović je rekao da prema podacima koji su objavljeni na zvaničnim sajtovima u poslednjih 30 dana u Čačku su bila samo dva dana kada je vazduh mogao da se diše.

"Na nekoliko merača koji su postavljeni u Čačku najčešće ulazimo u ljubičaste zone što znači da je vazduh toliko zagađen da ostavlja ozbiljne zdravstvene posledice", rekao je Kuvekalović.

 

Foto: Epicentar press

 

Građanski i ekološki aktivista i voditelj protesta Jevgenije Julijan Dimitrijević rekao je da je danas u Argentini veliki protest protiv kompanije Rio Tinto i da je to "primer kako funkcioneri podržavaju narod koji se bori protiv trovanja zemlje".

Više učesnika protesta nosilo je tansparent na kome je pisalo "Buenos Aires čist vazduh, ne u Čačku".

Član Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović rekao je da u Srbiji više od 17.000 građana svake godine umre od prekomernog zagađenja vazduha.

"Jedni smo od zemalja u vrhu Evrope po broju ljudi koji su prevremeno umrli na 100.000 stanovnika. To je previše i zato moraju da reaguju oni kojima je dat zadatak i koji za naš novac brinu o višem javnom interesu, kao što je zdravlje", rekao je Jovanović.

 

Foto: Epicentar press

 

Profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Duško Brković rekao je da je zagađenje vazduha "izvor opasnosti po ljudsko zdravlje" i da je prema medicinskim podacima 5.400 smrti godišnje direktno vezano za zagađenje vazduha.

Na skupu je govorila Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koja je rekla da stvarni zagađivači vazduha nisu privatna ložišta, jer su mnogi građani prešli na gas ili pelet.

"Problem je dozvoljeni uvoz otpada koji služi za sagorevanje u razne svrhe, a da se ne vodi računa o šteti po ekologiju", rekla je Bralović.

Na protestu su govorili i građanski aktivista Dragan Božović Gidra, Velimir Mitrović sa Kablara i učenica čačanske Gimnazije Simona.

Na protestu koji je trajao više od dva sata bio je istaknut transparent na kome je bio nacrtan vojvoda Stepa Stepanović sa gas maskom na glavi, a na transparentu je pisalo "Stanje je alarmantno".

 

Foto: Epicentar press

 

Jedan dečak je nosio transparent na kome je pisalo "Ja čuvam Zemlju, a vi?" a nekoliko građana je nosilo balone sa natpisima "Gušite decu", "Čačak=Černobilj".

Za vreme trajanja protesta bio je zaustavljen saobraćaj u centralnoj ulici pored zgrade Gradske uprave.

Protestu su prisustvovali i brojni učenici Gimnazije i Ekonomske škole, kao i nekoliko profesora.

Među okupljenima na protestu bili su i predsednici gradskih organizacija opozicionih stranka u Čačku.

 

Izvor: Beta






banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!