Vukova zadužbina: Protiv svake vrste nasilja smo nad jezikom, pa i one koju donosi zakon o rodno senzitivnom jeziku


indonezija 4
Foto: Pixabay.com

20.01.2024. 23:07

Saopštenje Vukove zadužbine o tzv. rodno senzitivnom jeziku koje je stiglo u našu redakciju objavljujemo u celini.

Jezik je rodno mesto našeg bića. Gde god da se nalazimo, mi smo u svome jeziku. Kad god smo u svome jeziku, mi smo u zavičaju.

Ćirilično pismo i srpski jezik nisu samo čuvari i prenosioci tradicije. Oni su i pokazatelj demokratičnosti i zalog budućnosti srpskog društva.

Vukova zadužbina smatra i izražava nedvosmislen stav da se zakonskim odredbama o rodno senzitivnom jeziku uvodi na mehanički i autoritaran način spoljašnja arbitraža u pitanja jezika, izvan samoga jezika i protivno njegovoj prirodi, njegovim zakonitostima, kao i tananim procesima njegove konfiguracije u društvu.

Vukova zadužbina je protiv svake vrste nasilja nad jezikom, pa i one koju donosi zakon o rodno senzitivnom jeziku.

Podoban jezik je uprepodobljen jezik. Istovremeno, protivljenje ovakvom zakonu o rodnoj ravnopravnosti ne znači i protivljenje rodnoj ravnopravnosti, koja je izraz civilizacijskih tekovina u 21. veku.

U susret nacionalnom prazniku prosvete i kulture, Danu Svetoga Save, Vukova zadužbina kontinuirano zastupa one trajne vrednosti koje su bile u središtu obrazovne, istorijske i kulturološke misije našeg prvog prosvetitelja i književnika. A jezik je prvi među njima.

 

Predsednik Skupštine Vukove zadužbine

Prof. dr Boško Suvajdžić





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Огранак Вукове задужбине | 21.01.2024 13:52

Поштоване колеге новинари, захваљујемо вам на објављивању саопштења наше матичне куће. Удружење „Чувари дела Вука Караџића” (чачански огранак Вукове задужбине)