U toku prijavljivanje za jubilarno 20. plivanje za Časni krst u Čačku


indonezija 4
Foto: Epicentar press, arhiva

12.01.2024. 11:35

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje će se ove godine održati u petak, 19. januara.

Od obnavljanja ovog lepog narodnog običaja, toga dana će odvažni mladići i devojke jubilarni dvadeseti put zaplivati hladnom vodom Zapadne Morave. U Sportskom centru Mladost, koji je jedan od nosilaca organizacije ove tradicionalne manifestacije u toku su pripreme za svečano obeležavanje Bogojavljenja.

"Znamo dobro da je plivanje za Časni krst jedna od najznačajnijih manifestacija koja se u toku godine održava ne samo na prostoru naše ustanove, već i celog grada. Trudimo se da iz godine u godinu ovu već tradicionalnu svetkovinu dižemo na još viši nivo. Na Bogojavljanje svi putevi vode ka gradskoj plaži pa očekujemo i ove godine veliki broj naših sugrađana. Potrudićemo se kao i prethodnih godina još jednom na plaži napravimo ambijent koji će se prepričavati. Pozivam naše sugrađane da prisustvuju ovoj tradicionalnoj manifestaciji i svojom podrškom odvažnim plivačima daju doprinos da još jednom iz Čačka pošaljemo spektakularnu sliku u svet", rekao je direktor SC Mladost Matija Bratuljević.

U toku je i prijavljivanje plivača. Neophodno je da svi uspešno prođu lekarski pregled, kako bi dobili dozvolu da zaplivaju hladnom Moravom. Zainteresovani se mogu prijaviti u SC Mladost, ili putem telefona 063/1116663.

"Pozivamo sve zainteresovane da se blagovremeno prijave za plivanje. Već se zna uhodana procedura oko svih priprema za plivanje za Časni krst. Očekujemo veliki broj plivača i pozivam ih da kao i prethodnih godina samo učešće prilagode veličini praznika koji taj dan svi proslavljamo. Za Bogojavljensku akademiju takođe spremamo odličan program, tako da verujem da će taj dan biti kao i ranije jedan pravi i veličanstveni praznik u našem gradu", rekao je Dragan Savković iz SC Mladost.

Uz organizatora Sportski centar Mladost suorganizatori ove manifestacije su Narodni muzej i Kulturni centar. Samo plivanje za Časni krst biće održano u 10 časova, posle liturgije i litija.

U 19 sati se u velikoj sali Kulturnog centra održava tradicionalna Bogojavljenska akademija.

Pokrovitelj je grad Čačak, a manifestacija se održava pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkve i Vladike eparhije Žičke.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!