Više od 10.000 ljudi na protestu ProGlasa u Beogradu! (FOTO)


indonezija 4
Foto: ProGlas

30.12.2023. 17:37

Protest na koji je pozvala inicijativa ProGlas, održan je u Beogradu, pred više od 10.000 ljudi.

Počelo je govorima kod Terazijske česme, da bi se nastavilo šetnjom do Ustavnog suda, a građanke i građani su institucijama simbolično pokazali "crvene kartone". Povod protesta bilo je prekrajanje izborne volje, na koje su ukazali pokretači ProGlasa, kao i brojne druge organizacije.

 

 

Glumica Svetlana Ceca Bojković je na početku skupa, kod Terazijske česme, pročitala primere izbornih nepravilnosti i ucena koje su zabeležene u izveštaju posmatračke misije CRTA. Ona je navela primer žene iz jednog mesta u Srbiji, obolele od raka, koja čeka na operaciju.

 

 

"Neko iz partije joj nudi da je progura na listi čekanja, praktično da joj uveća šanse za preživljavanje. Ona samo treba zauzvrat da bude siguran glas i da pribavi još poneki siguran glas", poručila je Bojković.

 

 

Okupljenima se obratio i Srđan Cvijić, kao jedan od kontrolora na nedavnim izborima, poručujući da kontrolori nisu krivi što nisu mogli da spreče izbornu krađu.

 

 

Na skup je došla i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja 13 dana štrajkuje glađu, a koju su građanke i građani pozdravili bučnim aplauzom. Ona se na binu popela uz pomoć kolega Miroslava Aleksića i Radomira Lazovića.

 

 

"Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam puno toga da vam kažem. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju da budu poništeni", poručila je kratko Tepić, koja se obratila u vidno lošem stanju.

 

 

"Mi zahtevamo poništenje ovih pokradenih izbora i njihovo ponovno održavanje u fer uslovima, sa uređenim biračkim spiskom, tako da nema fantoma", rekao je Radomir Lazović, ispred koalicije Srbija protiv nasilja.

"Nemamo pravo da ćutimo i okrećemo glavu na stranu", dodao je Miroslav Aleksić iz iste izborne koalicije.

 

 

Kod Terazijske česme govorio je i bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac, kao predstavnik koalicije NADA.

"Sistem se raspada po šavovima, jer je pun trećerazrednih ljudi, koji nikada nisu mogli biti u prvim redovima osim sada", poručio je on.

 

 

Profesor Oliver Tošković rekao je da je režim došao na vlast prevarama, a da na vlasti tako i opstaje.

"Prevara je bila hapšenje tajkuna, lažno spašavanje dece iz snega, sva lažna herojstva kojim su se prikazivali", rekao je Tošković.

 

 

Među najbrojnijima su i danas bili studenti, koji su na protest ProGlasa stigli direktno sa svoje dvadesetčetvoročasovne blokade ulice Kneza Miloša, a u njihovo ime govorila je Emilija Milenković.

"Studenti od 18 i 20 godina se terete za rušenje ustavnog poretka, nalaze se u 'kućnom pritvoru' u studentskom domu. Da li je to znak da su izbori prošli pošteno", upitala je ona.

 

 

Profesor Filip Ejdus, jedan od inicijatora ProGlasa, rekao je da su upravo studenti ti koji ovih dana svima drže čas, i dodao: "Svanuće taj dan kada će vlast ponovo biti smenjiva na izborima, a kad dođe, neka ne bude ponovo 'dan mrmota', nego da napravimo društvo u kom ovaj košmar više nikad neće biti moguć", rekao je Ejdus.

 

 

Desetak hiljada građana potom se mirno uputilo ka Ustavnom sudu, uz muziku i dobro raspoloženje, ispunivši u potpunosti prostor od Terazijske česme do ugla Takovske i Bulevara kralja Aleksandra.

 

 

Ispred Ustavnog suda, govorio je i jedan od inicijatora ProGlasa, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, pozivajući sve građanke i građane da im do 13. januara dostave foto i video materijale, koji dokazuju izborne nepravilnosti, kako bi potom bio podnet zahtev za poništavanje izbornih rezultata.

 

 

"Taj zahtev može da bude upućen onda kada se okonča izborni postupak, kada se proglase konačni rezultati. Ali, onoga trenutka kada zahtev dođe u ovu zgradu, Ustavni sud mora hitno i odgovorno reagovati na njega. Jer sudija ne sme dočekati svoj praznik Sretenje, kada je donet prvi ustav, a da ne zna da li je u njemu i efektivno ukinuto demokratsko pravo izbora", poručio je profesor Jovanović.

 

 

Protest je protekao bez incidenata.

 

Foto: ProGlas

 

Izvor: Epicentar press

Foto: D.K / Cemaforum.rs





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!