Malina – poezija ukusa


indonezija 4
Dr Aleksandar Leposavić; Foto: Gradska biblioteka Čačak

29.12.2023. 16:50

Monografija "Savremena proizvodnja maline" autora dr Aleksandra Leposavića, posvećena čuvenom "crvenom zlatu" ‒ vrsti voća koje već decenijama unazad nesmanjenim intenzitetom privlači pažnju srpskih proizvođača, predstavljena je u četvrtak, 21. decembra u Gradskoj biblioteci Čačak.

Pored autora o publikaciji su govorili dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo, kao i recenzenti prof. dr Zoran Keserović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dr Tatjana Vujović, naučni savetnik Instituta za voćarstvo u Čačku i dr Branko Popović, viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

Knjiga je objavljena 2023. godine u izdanju Instituta za voćarstvo iz Čačka i Poljoprivrednog fakulteta iz Kruševca, a kako je istakao dr Darko Jevremović Institut se višedecenijskom i bogatom izdavačkom tradicijom pozicionira među prve na svetu u oblasti kojom se bavi. U uvodnom tekstu monografije dati su podaci o lekovitim svojstvima maline uz osvrt na privredni značaj ove voćne vrste u svetu i kod nas, a knjiga sadrži i dva izuzetno korisna poglavlja za potencijane proizvođače i one koji to već jesu ‒ orijentacioni finansijski predračun za podizanje zasada maline, kao i mesečni kalendar radova u njima.

Prof. dr Zoran Keserović, nakon što je detaljno uputio na strukturu knjige i progovorio o najvažnijim saznanjima koja su proistekla iz prakse uzgajanja ovog voća, istakao je kao neizostavnu temu i ekonomski aspekt.

"Iako je malina strateška voćka i brend Srbije u svetu, naši poljoprivredni proizvođači još uvek nemaju u dovoljnoj meri obezbeđena sredstva neophodna za sigurnu proizvodnju, poput protivgradnih mreža, sistema navodnjavanja i savremenih tehnologija", kazao je Keserović dodajući i da je vrlo važno da proizvođači dobiju adekvatnu podršku od nadležnih institucija.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

U uzgoju maline poslednjih godina uočavaju se oscilacije koje su ili posledica nepovoljnih faktora sredine ili slabije ekonomske motivisanosti proizvođača, ali i odsustva struke odnosno praktičnih znanja primenjenih direktno u proizvodnim zasadima, podvukla je dr Tatjana Vujović i rekla da zbog toga ova monografija daje veliki doprinos proizvodnji i preradi maline, naročito ako se imaju u vidu problemi na koje se nailazi u tom procesu. S obzirom na to da se razgovor odvijao u prostoru Biblioteke, dr Branko Popović pomenuo je svoje iskustvo upoznavanja i razgovora sa piscem Dobrilom Nenadićem u njegovoj kući u Arilju. Nenadić je zapravo po obrazovanju bio agronom i čovek koji je dao prve zapise o ariljskom malinogorju.

Dr Aleksandar Leposavić napisao je 10 naučnih monografija, najčešće u koautorstvu sa profesorom Svetislavom Petrovićem, a ova, 11. po redu je prva koju potpisuje sam.
Radovi su mu publikovani u periodici nacionalnog značaja, ali i u međunarodnim časopisima. Posebno je važno istaći da je duži niz godina angažovan kao konsultant za oblast gajenja lekovitog bilja u zemlji i inostranstvu, a takođe je i član Naučno-voćarskog društva Srbije.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

"Ideja za pisanje monografije nastala je u saradnji sa profesorom Svetislavom Petrovićem, a podstaknuta je činjenicom da je Arilje, kao jedna mala opština u zapadnoj Srbiji postala za kratko vreme svetska prestonica maline, ne po količini već po kvalitetu, te je veliki propust što nije kreiran brend ovog voća kod nas", istakao je Leposavić, dodavši da pisanje stručne knjige nije moguće ukoliko se o napisanom ne svedoči vlastitom praksom uzgajanja.

Gradska biblioteka Čačak već godinama unazad neguje odličnu saradnju sa Institutom za voćarstvo i njemu srodnim ustanovama. Njihovim redovnim prilaganjem lokalnog obaveznog primerka u fond Zavičajnog odeljenja, stvoren je vredan korpus literature iz oblasti voćarstva dostupan studentima, istraživačima i proizvođačima različitih vrsta voćaka, istakla je bibliotekar Tijana Bežanić, koja je vodila program.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

Naposletku, brojna i za ovu temu vrlo zainteresovana publika imala je priliku da čuje savete od stručnjaka, ali i da konzumira sokove, likere, džemove i druge proizvode od maline koje su izložili proizvođači.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!