Ministarka prosvete u poseti Čačku: U narednih desetak dana počinje izgradnja vrtića u Zablaću


indonezija 4
Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

11.12.2023. 18:56

Ministarka prosvete prof.dr Slavica Đukić Dejanović danas je održala sastanak sa čačanskim rukovodstvom, na čelu sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i ovom prilikom je najavljeno potpisivanje ugovora za izgradnju vrtića u Zablaću.

Ovaj objekat moći će da primi oko 120 mališana, a finansira se sredstvima Svetske banke, u iznosu od 167 miliona dinara za infrastrukturne radove i 55 miliona dinara za opremanje.

 

Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

 

Kako je istakao gradonačelnik Čačka, ovu su sjajne vesti, jer će nakon tri godine intenzivnog rada lokalne samouprave i resornog ministarstva na pribavljanju svih uslova za izgradnju vrtića, ona i početi već u narednih nekoliko dana.

"Ovaj objekat neophodan je za roditelje, ali pre svega mališane koji žive u tom delu grada, njih oko 120 u 15 mesnih zajednica. U prethodnom periodu Grad Čačak je pribavio u svojinu oko 40 ari zemljišta sa objektom, doneto je rešenje o uklanjanju objekta i naravno urađena projekto-tehnička dokumentacija sa građevinskom dozvolom. Nakon toga, aplicirali smo kod Ministarstva prosvete i na zadovoljstvo svih nas, došli smo u situaciju da već u narednih desetak dana počne gradnja vrtića. Dinamika radova zavisiće od vremenskih uslova, ali do kraja sledeće godine, objekat bi trebalo da bude završen", rekao je Todorović.

 

Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

 

Ministarka Slavica Đukić Dejanović naglasila je da je današnji susret veoma značajan za Čačak, ali i Ministarstvo prosvete, jer, kako je navela, temelji obrazovanja se prave u vrtićima, a izgradnja jednog od njih počinje u Čačku već narednih dana. Ona je takođe ukazala na činjenicu da će se ovaj vrtić razlikovati od ostalih, jer će se čitav proces rada vaspitača i svih ostalih zaposlenih u njemu, zapravo bazirati na kreativnosti mališana koji ga pohađaju.

"Sredstva, u iznosu od 167 miliona dinara za izgradnju i 55 miliona dinara za opremu obezbeđena su od Svetske banke, dok je Grad Čačak finansirao zemljište i nephodne infrastrukturne radove za pripremu izgradnje. Ono što je posebno važno je da će ovaj vrtić u okviru svog sadržaja imati inovativne metode i procedure rada. Zapravo, kreativnost dece će biti inicijalni način rada i vaspitači će se prilagođavati mašti mališana, kako bi osmislili vaspitne i obrazovne programe za decu različitih uzrasta", rekla je Đukić Dejanović, naglasivši da će kadar koji će se zaposliti proći obavezne edukacije za ovu vrstu rada sa decom.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!