Predavanje o digitalnoj pismenosti dece i mladih u OŠ "Tanasko Rajić" (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija

29.11.2023. 19:38

Na poziv profesorke Jelene Sretenović Restaino, koja predaje građansko vaspitanje u OŠ "Tanasko Rajić", psihološkinja Ana Mirković, sa Instituta za digitalne komunikacije iz Beograda, održala je u holu škole predavanje i radionicu sa učenicima i roditeljima u utorak, 28. 11. 2023.

Predavanje je pružilo odgovore na dve teme: Promene ponašanja koje nam je donela digitalna era i Prevare u digitalnom prostoru. Cilj predavanja i radionice bio je da osnaži i motiviše roditelje, učenike, nastavnike i stručne saradnike da konstruktivnije razgovaraju sa decom o različitim temama koje spadaju u domen digitalne pismenosti i orijentišu se na zaštitu dece i mladih.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Na početku predavanja postavljena su pitanja koja se tiču promena koje je donela ova nova, digitalna era – šta je sve drugačije u odrastanju naše dece? Kako deca konzumiraju toliku količinu informacija, kako razlikuju dobru od loše namere, pravu informaciju od dezinformacije, važno od nevažnog?

Ana Mirković razgovarala je sa roditeljima i decom o aktivnostima na internetu koje mogu da ugroze svačiju bezbednost. Skrenula je pažnju da na internetu mogu da budu ugrožene naša privatnost i reputacija, može da nestane novac sa naših bankarskih računa, čak i da bude zloupotrebljen naš identitet i porodična bezbednost. Ona je istakla da bez obzira na raznovrsne tehničke zaštite nikad nećemo biti potpuno zaštićeni i da mnogo toga zavisi od našeg klika, znatiželje, neznanja ili brzopletosti.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Predavanju je prisustvovao veliki broj roditelja, učenika, nastavnika i učitelja.

"Ana nam je pomogla da na interesantan način razumemo decu. Koliko puta smo razgovarali sa decom, a na kraju razgovora nam ništa nije bilo jasno, jer suštinski ne razumemo njihova interesovanja, potrebe i virtuelno okruženje, koje je njihova svakodnevica", zadovoljno je prokomentarisala učiteljica Zorica Kovačević.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Nada Marković, mama učenika sedmog razreda, podelila je svoje oduševljenje nakon predavanja: "Ovo je bilo sjajno predavanje, koje je trebalo da čuje još više roditelja. Pronašla sam podršku u rečima predavača oko dilema koje me uvek prate. Naročito hvala na priči o značaju kontakta, osmeha i zagrljaja koje upućujemo jedni drugima."

Rezime predavanja biće predočen na roditeljskim sastancima kako bi što veći broj roditelja, a samim tim i učenika, stekao kompetencije u oblasti digitalne i medijske pismenosti.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Ovu vrstu edukacija u školama organizuje Institut za digitalne komunikacije u saradnji sa kompanijom A1. U prvoj fazi edukacije učestvovaće 15 osnovnih škola iz Srbije koje je Institut za digitalne komunikacije odabrao i OŠ "Tanasko Rajić" je jedina sa područja opštine Čačak.

 

Tekst: OŠ "Tanasko Rajić"





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!