Raspisan javni poziv za građane za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti


indonezija 4
Foto: Freepik

29.11.2023. 18:55

Za krajnje korisnike bespovratnih sredstava za mere energetske sanacije raspisan je javni poziv na sajtu Grada Čačka, gde svi zainteresovani građani mogu dobiti sve potrebne informacije.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Čačka.

Planirana sredstva u ovoj godini iznose 58.200.000 dinara, od čega pola obezbeđuje Grad Čačak, a pola Ministarstvo energetike i rudarstva.

U mere energetske efikasnosti spadaju zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo ili tečno ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas, zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo ili tečno ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem. Snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta, koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno do i jednako 10,8 KW.

Kako objašnjava načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj Vladimir Gojgić, za korišćenje svih mera, objekti moraju biti legalni, odnosno uknjiženi, što će se videti iz izvoda lista nepokretnosti.

"Kod zamene fasadne stolarije, prošle godine su mogla da se menjaju najmanje dva elementa, dok se ove godine mora menjati cela etaža, odnosno sva stolarija u stanu. Jedino, ukoliko je u proteklih pet godina promenjen neki element, to će se prihvatiti, pa može da se menja ostatak do pune etaže. Ulazna vrata se mogu jedino menjati na kućama, a ne na stanovima. Postoji bitna promena i kod ugradnje kotlova, naročito onih na gas. Više ne mogu učestvovati građani koji već imaju kotao na gas ili na pelet, da stari zamene novim, već samo oni koji imaju kotao na čvrsto ili tečno gorivo ili struju", kaže Gojgić.

Javni poziv za građane sa svim neophodnim informacijama se nalazi na sajtu Grada Čačka. Mogu se naći spiskovi svih firmi, koje su se javile kao izvođači. Za izolaciju se još uvek nije javila nijedna firma i ukoliko se na javi, ona se neće sprovoditi. Ono što je bolje u odnosu na proteklu godinu, jeste da se, ove godine, može konkurisati za dve mere istovremeno. Konkurs za građane traje do 31. decembra 2023. godine.

Detaljnjije o javnom pozivu za građane možete pogledati OVDE.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!