Femicid u Srbiji: Statistika poražavajuća – u sprečavanju nasilja nad ženama nije urađeno baš ništa


indonezija 4
Foto: Pixabay.com

25.11.2023. 21:20

Ove 27, a u poslednjih 10 godina više od 300 žena u Srbiji je ubijeno. U 90 odsto slučajeva nasilja nad ženama, počinilac je muškarac i to najčešće sadašnji ili bivši emotivni partner.

Na međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz Femplaca poručuju da je statistika ove gora nego prošle godine i da u sprečavanju nasilja nad ženama nije urađeno baš ništa.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, iz sveta stiže sumorna statistika. Jedna od tri žene doživela je seksualno ili fizičko nasilje. Ista je slika i u Srbiji.

"Od poslednjeg obeležavanja početka kampanje '16 dana aktivizma' obično bi bilo nekakvih napredaka u toku godine, ali ja mogu da kažem da ove godine nije urađeno ništa", navodi Kosana Beker, iz organizacije "Femplatz".

Na zahteve žena da femicid bude definisan kao posebno kirivčni delo – nadležni nemaju sluha.

"Ministarka pravde misli da je to diskriminacija muškaraca, kad se mi borimo za femicid. Mogli smo juče da čujemo od zaštitnika građana da on smatra da su to poremećeni neki odnosi", dodaje Beker.

Odnosi su takvi da žrtve nasilja najčešće nemaju kome da se obrate. A i ako se obrate često ne nailaze na razumevanje.

"U 99,99 odsto slučajeva nasilje je čin slobodne volje, oni sami odlučuju da čine nasilje. Kako dolazi do toga? Dolazi do toga tako što imaju svest da neće trpeti nikakve sankcije", kaže sociološkinja i novinarka Hristina Cvetinčanin Knežević.

Nekažnjeno nasilje vodi do femicida. Većina ubijenih žena u Srbiji prethodno je prijavljivala nasilje i to najčešće različitim institucijama.

Oni koji pretenduju da institucije vode, obećavaju ulaganje u programe prevencije.

Predlog je to Zeleno levog fronta i DS-a. Pred izbore "udvara" se i vlast.

"Žene su stub svake porodice pa time i celog društva i naše otadžbine Srbije", poručuje predsednik SNS-a Miloš Vučević.

Da bi stub bio stabilan – nužno je usvajanje nulte tolerancije na nasilje kako u institucijama tako i kod pojedinaca.

 

Izvor: N1





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!