SRBIJA NA ZAPADU – 5 (VIDEO)


indonezija 4
Foto: Zajednički glas / Srbija na zapadu

02.11.2023. 19:02

"Srbija na zapadu" je serijal emisija u kojima su publikovane priče iz različitih delova Srbije, pre svega zapadne, a bave se temama o kojima se malo govori u javnom životu i takozvanim mejnstrim medijima. Za ovim pričama "tragaju" novinari lokalnih nezavisnih medija i produkcijskih grupa okupljenih u neformalnoj koaliciji "Zajednički glas ZA slobodu medija".

 

U prvoj priči "Heroji promena" razgovaramo sa Kristinom Milošević koja je u koaliciji "Zajedno" politički angažovana punu deceniju i svo to vreme se snažno drži principa zbog kojih je i odlučila da uđe u politiku.

"Najbitnije u politici za mene je doslednost u vrednostima koja opravdava dobijeno poverenje. Dosledni sebi i ciljevima koje ističete u borbi za promenu zajednice pokazujete da zaslužujete da vam građani ukažu poverenje" – poručuje Kristina.

U drugoj priči govorimo o borbi meštana sela Dub nadomak Bajine Bašte da njihove livade i dalje budu hrana za stada ovaca i jaganjaca, nektar za pčele iz njihovih košnica ili zeleno igralište za njihovu decu, umesto deponije đubreta i otpada kako planira lokalna vlast. "Ugroziće nam vazduh, vodu, zemlju, crkvu... čak ni do grobova naših predaka nećemo moći da priđemo" – tvrde meštani sela Dub.

I u trećoj priči govorimo o mukama srpskog seljaka. Naime, sve češće u sela na Tari, Zlataru, Murtenici zalaze  divlje zveri – medvedi, lisice, divlje svinje, jeleni… Nažalost, osim ove divljači u planinskim selma su sve češće neželjeni gosti i psi lutalice koji su pre nekoliko dana poklali stada ovaca u četiri domaćinstva u selu Bela Reka u Opštini Nova Varoš. Za neke meštane je, kako kažu,  ovčarstvo jedini ili bar najznačajniji izvor prihoda a da li će im iko ikada nadoknaditi štetu za sada ne znaju.  

U četvrtoj priči pokušavamo da unesemo malo svetlosti u ovu mračnu svakodnevicu. Samo je zaista čudo što to čini čovek koji je od svoje četrdesete godine slep. Dragan Popović Kuruzlija, nekada nastavnik muzičkog i kompozitor, poslednjih tridesetak godina piše poeziju, prozu, komponuje, pravi predmete od drveta… Kaže da je srećan čovek jer je za njega mrak samo tamnija nijansa svetlosti. Upoznajte užičkog Homera.

 

Izvor: Cemaforum.rs





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!