Radnici u ustanovama kulture na minimalcu, najavljen štrajk (FOTO)


indonezija 4
Foto: Epicentar press

31.10.2023. 19:22

Odbor za Kulturu za grad Čačak Samostalnog sindikata Srbije na sednici održanoj u Čačku, 30. oktobra 2023. godine, doneo je odluku da pruži punu podršku pregovaračkom timu Samostalnog sindikata kulture Srbije u borbi za bolji materijalni položaj zaposlenih u ustanovama kulture.

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj je pročitano saopštenje sindikata sa navedenim problemima, prevašodno vezanim za plate zaposlenih. Isto saopštenje biće postavljeno na vidna mesta u svim ustanovama kulture.

 

Foto: Epicentar press

 

Kako se dalje navodi, u ustanovama kulture je bila planirana jednočasovna obustava rada u ponedeljak, 16. oktobra 2023. godine, o čemu su bili obavešteni rukovodioci ustanova i nadležnih ministarstva. Nakon toga je Vlada Republike Srbije zakazala sastanak sa predstavnicima Republičkog odbora sindikata Kulture dana 18. oktobra 2023. Premijerka Ana Brnabić na tom sastanku je istakla da je jedan od prioriteta rada Vlade Republike Srbije očuvanje oblasti kulture kako bi se naše znamenitosti i bogatstvo sačuvali za buduće generacije. Ona je napomenula da je Vlada spremna da pomogne radnicima u kulturi i da će se razgovori nastaviti.

 

Foto: Epicentar press

 

Dogovoreno je da se naredih dana razgovori nastave i da obe strane imaju isti cilj, a to je poboljšanje uslova rada radnika u kulturi u Republici Srbiji.

Kako do poziva na nastavak pregovora još nije došlo, čeka se odluka Republičkog odbora sindikata, tačnije poziv na jednočasovnu obustavu rada i drugi vidovi sindikalnih aktivnosti.

 

Foto: Epicentar press

 

Saopštenje Odbora za kulture za grad Čačak Samostalnog sindikata Srbije, Sindikata Gradske biblioteke Čačak, Sindikata Međuopštinskog istorijskog arhiva za grad Čačak, Sindikata Kulturnog centra Čačak, Sindikata Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Sindikata Narodnog muzeja Čačak prenosimo u celini:

Odbor Samostalnog sindikata Srbije za kulturu grada Čačak pruža punu podršku Samostalnom sindikatu kulture Srbije u borbi za bolji materijalni i profesionalni položaj zaposlenih u ustanovama kulture na teritoriji Republike Srbije. Sindikat godinama unazad ukazuje na loš materijalno - socijalni položaj zaposlenih u kulturi, ali nadležni državni organi nisu blagovremeno reagovali.

Zahtevamo povećanje plata, imajući u vidu davnu 2015. godinu, kada su svi u javnom sektoru, nakon linearnog smanjenja plata od 10 % zbog Svetske ekonomske krize dobili povećanje zarada osim zaposlenih u kulturi.

Takođe, Vlada Republike Srbije je 2022. godine jedino kulturu izopštila iz jednokratne solidarne pomoći koju su dobili preostali zaposleni u javnom sekturu, uz napomenu da su zaposleni u čačanskim ustanovama kulture 24 časa dežurali u ustanovama, a sve na osnovu odluke lokalne samouprave.

Ustanove kulture su prve otvorile svoja vrata korisnicima nakon pandemije Korona virusa.

Ono što veoma zabrinjava je da radnici u kulturi sa SSS praktično imaju minimalnu zaradu, tačnije najavljeno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine će dovesti do situacije da će zaposleni u kulturi sa SSS će imati zaradu manju od minimalne.

Zaposleni u kulturi sa VSS su 2005. godine imali platu koja je bila 30% procenata veća od prosečne plate u Srbiji, a trenutno je situacija da je plata 20% manja od prosečne republičke plate.

Iz svega navedenog, zahtevamo da se višegodišnji problem, praktično od 2015. godine, a imajući u vidu da završavamo 2023. godinu, ispravi po hitnom postupku i to kroz povećanje koeficijenata za obračun plata zaposlenih u kulturi i da se plata zaposlenog sa visokom stručnom spremom izjednači sa prosečnom platom u Srbiji. Zbog lošeg položaja zaposlenih ustanove kulture su došle u problem odliva radnika.

Kultura je identitet svake nacije, i to ne smemo da zaboravimo!

U Čačku, 31. oktobar 2023. godine

 

Aleksandar Vukajlović, predsednik Sindikata Gradske biblioteke Čačak i predsednik Odbora za kulturu za grad Čačak Samostalnog sindikata Srbije

Gordana Dragićević, predsednik Sindikata Međuopštinskog istorijskog arhiva za grad Čačak

Radan Nedović, predsednik Sindikata Kulturnog centra Čačak

Daniel Mikić, predsednik Sindikata Umetničke galerije "Nadežda Petrović"

Marko Bojović, predsednik Sindikata Narodnog muzeja Čačak

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!