Razmena učenika OŠ "Tanasko Rajić" i OŠ "Vihlidka": Druženje u službi učenja, razvoja veština i multikulturalnosti (FOTO)


indonezija 4
Foto: OŠ Tanasko Rajić

23.10.2023. 21:22

OŠ "Tanasko Rajić" bila je domaćin učenicima i nastavnicima iz češke škole "Vihlidka" iz mesta Valaške Mezeriči od 15. do 20. oktobra.

Na inicijativu direktora Milorada Tešića prva poseta Čeha ralizovana je 2019. godine sa ciljem promovisanja interkulturalnosti, različitosti i tolerancije.

 

 

Nakon četiri godine pauze nastavilo se tradicionalno posećivanje i razmena učenika bratskih škola. Ove godine nosioci projekta su bili direktorka Danijela Miklova, direktor Milorad Tešić i pomoćnik direktora Vojin Maletković.

 

 

Ukupno 13 čeških učenika bilo je smešteno u porodicama učenika čačanske škole u Ljubiću. Za Čehe i njihove domaćine organizovan je raznovrstan program koji je uključivao priredbu dobrodošlice, radionice u okviru škole, posećivanje znamenitosti Čačka, kao i dva izleta − na Mokru goru i u Ovčar banju. U okviru projekta učenici i nastavnici obe škole su kroz niz zanimljivih aktivnosti razmenjivali primere dobre prakse, nove ideje, približavajući svoje kulturno nasleđe, običaje i jezik.

 

 

Od ponedeljka su usledile aktivnosti. Dočekala ih je priredba u holu škole koje su organizovale nastavnica srpskog jezika Nevena Dimovski sa nastavnicom muzičke kulture Anđelom Lekić, uz pomoć učiteljica Ane Đurić i Dubravke Novaković. Izvođena su srpske narodne pesme, jedna češka numera i hit grupe ABBA.

Nakon toga krenulo se u obilazak škole i posete časovima. Popodne je bilo predviđeno za posetu Narodnom muzeju, Galriji "Nadeždi Pertrović", rimskim termama i Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis".

 

 

Utorak se krenulo u pravcu prirodnih lepota zapadne Srbije. Poseta Drvengradu i vožnja šarganskom osmicom su gostima predstavili kulturnu i turističku ponudu naše zemlje. Školske radionice su organizovane u sredu. Jezička radionica je imala za cilj razvoj govornih veština, upoznavanje jezika i izradu plakata, a organizovale su je nastavnica engleskog jezika Katarina Terzić, nastavnica građanskog jezika Jelena Sretenović Restaino i bibliotekar Nevena Dimovski.

 

 

Učenici su poredili dve škole i različite školske sisteme tokom radionice organizovane od strane nastavnika Milana Lišančića. Sa narodnom tradicijom i folklorom upoznala ih je učiteljica Dubravka Novaković. Udruženim snagama učenici su nacrtali sliku Tanasku Rajića sastavljenu iz mnoštva manjih motiva na radionici nastavnika likovne kulture Predraga Tešića.

"Želeli bismo da se zahvalimo svima na fantastičnom gostoprimstvu i još lepšem boravku u Čačku. Imali smo mnogo prilika da posetimo prelepa mesta, probamo ukusnu hranu i zaista smo se uverili šta znači srpska gostoljubivost. Naši učenici nisu samo vežbali engleski jezik, već su i započeli mnoga prijateljstva koja će, nadam se, trajati godinama. Zahvaljujući toploj dobrodošlici ne samo naših kolega i porodica domaćina, već i svih ljudi koje smo sreli, osećali smo se kao kod kuće."

Smatram da je naš boravak odlično opisan u jednoj rečenici našeg učenika Lukaša Benuša.

 

 

Na pitanje šta mu se najviše dopalo tokom boravka, odgovorio je: "Sve!" – poručila nam je nastavnica engleskog jezika iz Češke Jana.

"Porodica Vitas ima iskustvo u ovim razmenama učenika, jer je i starije dete iz porodice Bogdan Vitas pre nekoliko godina primio druga u ovoj razmeni. Kao i tada i sada je iskustvo pozitivno. U oba slučaja, to su vaspitana deca koja poštuju pravila ponašanja i dogovora. U iskustvu sa učenikom iz Češke od pre nekoliko godina interakcija je bila vrlo uspešna, jer se nakon uzvraćene posete našeg učenika u Češku, drugarstvo utvrdilo i deca su ostala u kontaktu i danas. Razlike i sličnosti u našim mentalitetima su očigledne, a primetili smo da su ova deca u odnosu na grupu iz prethodnih godina pomalo nezrelija i ne mnogo zainteresovana. Kao i naša deca, na žalost, veoma su vezani za mobilne telefone, a samim tim i otuđeniji od porodice u kojoj su smešteni. Sa druge strane, kao domaćini, u nekoliko navrata, diskretno smo nametali razgovor na različite teme i uspeli da ostvarimo vrlo korektnu komunikaciju", svoje iskustvo prenela je Jadranka Vitas, majka učenika koji je ugostio jednog drugara iz Češke.

 

 

Radnici ove škole su veoma ponosni na činjenicu što je projekat razmene učenika ponovo realizovan i ostvario pozitivne efekte kod učenika obe škole.

Veliki broj učenika OŠ "Tanasko Rajić", pored samih domaćina, samoinicijativno se uključilo u druženje i pružanje gostoprimstva.

 

 

Emotivni rastanak i ispraćaj čeških gostiju najbolje pokazuje da je za samo četiri dana uspostavljena veza među učenicima dve države, čiji se nastavak sa nestrpljenjem iščekuje u maju, kada će čačanska škola posetiti Češku Republiku.

 

Tekst i fotografije: Foto: OŠ "Tanasko Rajić"





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!