Todorović: Nemačka kompanija PWO SEE dolazi u Čačak


indonezija 4
Foto: Epicentar press

21.10.2023. 20:57

Na predlog Ministarstva privrede Vlada Republike Srbije dala je saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa dva značajna i renomirana privredna društva, nemačkim PWO SEE i holandskim Ariston Climate Solutions.

"Radi se o direktnim investicijama čija ukupna vrednost ulaganja iznosi preko 19 milijardi dinara što je preko 160 miliona evra. Ono što posebno raduje, jesu 850 novih radnih mesta u gradovima Kragujevac, Čačak i Niš, što jeste rezultat ne samo potreba ulagača u konkretnim projektima i zahtevima koji proizilaze iz njihovih biznis planova, već i navedenih lokalnih samouprava", rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković.

I gradonačelnik Čačka Milun Todorović potvrdio je da će nemačka kompanija PWO SEE u narednih nekoliko meseci početi da gradi fabriku u industrijskoj zoni u Preljini.

Prema njegovim rečima, kadrovi koji su najtraženiji za pomenutu kompaniju su mašinski i elektro inženjeri.

"Izgradnja fabrike će se sprovoditi u fazama, a prva se očekuje već u narednih nekoliko meseci, kada bude završena projektno-tehnička dokumentacija. Gradiće se prvo proizvodna hala na površini od 15.000 metara kvadratnih, dok će u završnoj fazi fabrika biti na 60.000 metara kvadratnih. U prvoj fazi planirano je da bude zaposleno oko 300, a u konačnoj fazi oko 800 radnika. Prvi inženjeri će proći edukaciju za rad u fabrici, a u Čačak će dolaziti i nemački stručnjaci, dok će i naši zaposleni odlaziti u Nemačku na obuku", izjavio je gradonačelnik Čačka.

Kako je istakao, u početnoj fazi zaposleni će biti smešteni u delu zgrade nekadašnje "Jugobanke", koju je Grad Čačak pribavio u svoje vlasništvo prošle godine.

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika. U 2022. godini grupacija je ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika. PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!