Povratak u Dragačevo


indonezija 4
Foto: Regionalna inicijativa RID

13.10.2023. 18:11

Regionalna inicijativa RID u subotu, 14. oktobra, organizuje promociju programa za motivaciju i mobilizaciju seoskog stanovništva, mladih žena i muškaraca, za ostanak i povratak na selo.

Program počinje u 10.30 časova u porti crkve Sv. Arhangela Gavrila u Guči.

POVRATAK U DRAGAČEVO – program za motivaciju i mobilizaciju seoskog stanovništva, mladih žena i muškaraca, za ostanak i povratak na selo – relizuje Regionalna inicijativa RID u partnerstvu sa LAG Dragačevo, sa sedištem u Guči.

Ciljevi programa:

Opšti cilj je podrška sprovođenju mera populacione politike radi poboljšanja demografske slike Srbije sa posebnim ciljevima:

- da se da podrška žiteljima dragačevskog kraja u borbi protiv demografskog starenja kroz organizovanje savetovanja i edukativnih radionica;

- da se kroz promociju prirodnih, privrednih, socijalnih vrednosti Dragačeva, razvija ljudski kapital - dajući prednost obrazovanju i ulaganju u znanje kako bi mladi videli šansu da napreduju u svom kraju i da tako doprinesu njegovom razvoju.

Istraživanje koje je sprovedeno na području opštine Lučani o potrebama, navikama, problemima i prednostima života u selima je pokazalo da nema uslova za otvaranje novih radnih mesta, da je smanjenje broja sklopljenih brakova, da se odlaže stupanje u brak, da se rađanje prvog deteta često događa pri kraju najpovoljnijeg fertilnog doba žena, da se zbog toga odlučuju za rađanje jednog, retko i drugog deteta.

 

 

Konstatujući da se depopulacija nastavlja i da je negativni prirodni priraštaj konstantan, ovaj projekat se zalaže za aktivnosti i građana i organizacija koje će poboljšati stanje i edukovati stanovništvo o načinima i merama za postizanje porasta stanovništva, naročito u radno sposobnoj dobi. Negativna migracija u pravcu iz sela u grad, čini da se broj mladih konstantno smanjuje što čini da se socio - ekonomske šanse za razvoj smanjuju i da je potrebno napraviti veliki napor da se ponovo (ili konačno) kreiraju uslovi za normalan socio-ekonomski razvoj i time ostanak mladih na selu i u svojoj sredini.

Za poboljšanje demografske slike, opstanka i održivog razvoja stanovništva u selima, potrebna je široka saradnja države, lokalnih zajednica, privrednog i civilnog sektora, sa brojnim sistemskim, ekonomskim, socijalnim, kulturnim, sportskim merama i aktivnostima, u kojima značajnu ulogu imaju građani i stručnjaci, demografi, lekari, prosvetni radnici, agronomi, poljoprivrednici, sociolozi, sportski radnici i čiji rad treba da bude motivišući za, pre svega, mladu populaciju.

Programske aktivnosti:

- radionice – razgovori sa sugrađanima i suseljanima o merama i aktivnostima za postizanje navedenih ciljeva programa

- savetovališta: sa demografom, specijalnim pedagogom i lekarom će se odvijati kao individualni razgovori

Aktivnosti će se odvijati u periodu od 27.10. do 15.11. 2023. godine.

Radionice i savetovališta vode stručnjaci za demografiju, populacionu politiku i javno zdravlje.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!