Monumentalna skulptura Olge Jevrić prvi put u Srbiji postavljena u javnom prostoru (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija

18.09.2023. 23:40

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" postavila je u Čačku prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru.

Skulptura "Raspon u tenziji" napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa, visoka je 4,5 metra.

Postavljena je na šetalištu Gradskog bedema, pored Zapadne Morave u okviru projekta "Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023".

Punih šest i po decenija proteklo od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekano otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu koje je autorka namenila takvom prostoru.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Istoričar umetnosti Ješa Denegri rekao je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura "zahvali i oduži" Jevrić.

"Ovo je veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu, da je Olga Jevrić dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora realizuje jednu svoju skulpturu. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu. Na ovaj način naša sredina i kultura se na jedan način odužuju, između ostalog, i realizacijom nečega što ona za svog života, koliko god bila aktivna i ugledna, nije bila u stanju da izvede. S te strane, ovo je jedan poduhvat koji je vredan velike pažnje", rekao je prilikom otvaranja Denegri.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

On je podsetio na veoma značajno mesto Olge Jevrić u istoriji srpske skulpture i umetnosti uopšte.

"Svaka od njenih skulptura inkarnira neke od njenih viđenja – ne samo usko skulptorskih problema, nego i nekih duhovnih značenja koja su za nju lično bila važna", naveo je Denegri.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Autor projekta za postavljanja skulpture "Raspon u tenziji", istoričar umetnosti Ljubiša Simović, rekao je da je danas u Čačku zatvoren krug koji je Olga Jevrić započela pre više od šest decenija, koji je nastavljen pre 15 godina kada je nastavljen rad na realizaciji prostora.

"Ona je bila jedna zaista izvanredna ličnost, ne samo kao vajar već kao erudita, posvećenik umetnosti. Ovaj projekat je značajan i po tome što se kao zemlja odužujemo Olgi Jevrić, koja nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera, već zaista svetskog kalibra, koji je ušao u svetske antologije umetnosti, da se njoj odužimo u Čačku, a ona je želela da se to dogodi baš ovde, da ugledamo njen rad u punom formatu", istakao je Simović.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Julka Marinković iz Umetničke galerije "Nadežda Petrović" rekla je da na sreću i radost naše umetničke i kulturne javnosti, realizacija skulpture "Raspon u tenziji" se ostvaruje u sadašnje vrijeme.

"U tom smislu, u godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se u celoj zemlji obeležava veoma značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u Čačku, postalo je tačka susreta dve heroine umetnosti, ali i prava prilika da se kao društvo odužimo velikoj vajarki i akademiku, a da srpska umetnost skulpture dobije možda i jedno od najznačajnijih monumentalnih dela u svojoj antologiji", naglasila je Marinković.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

 

Foto: Bus Plus produkcija

 

Po izričitoj želji Olge Jevrić, posao izrade skulpture poveren je akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i Ljubiše Simovića. Urbanistički i arhitektonski poslovi su povereni arhitekti prof. dr Miloradu Mladenoviću. Međutim, i pored vrlo ozbiljnih priprema i urađenih poslova, projekat tada nije dovršen.

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!