Požar u manastiru Vraćevšnica lokalizovan, uzroke utvrđuje istraga


indonezija 4
Foto: GMInfo.rs

05.08.2023. 14:06

Požar, koji je rano jutros zahvatio veći deo konaka i kapelu manastira Vraćevšnica, lokalizovan je. U međuvremenu su izgorele sve monaške kelije u konaku, krovna konstrukcija, delimično je oštećena zimska kapela.

Kako GMInfo na samom terenu saznaje,  sve vrednije relikvije iz tog dela objekta su spasene.

Na licu mesta su vatrogasne i spasilačke jedinice iz Gornjeg Milanovca, Kragujevca i Čačka, policija i meštani, koji su pitekli u pomoć. Do širenja vatre na samu crkvu Svetog Đorđa nije došlo, štaviše, u njoj se po obezbeđivanju prostora, već neometano odvijalo i jedno planirano krštenje. Uzroke požara će utvrditi istraga.

 

Foto: GMInfo.rs

 

Na licu mesta bio je i predsednik opštine, Dejan Kovačević, koji je za GMInfo rekao:

– Brzom i pravovremenom reakcijom svih pripadnika vatrogasno-spasilačkih ekipa iz Milanovca, Čačka, Kragujevca, požar je lokalizova; želim ovim putem da im se zahvalim, kao i radnicima Javno komunalnog preduzeća, koje je poslalo svoju cisternu za vodu, i svim meštanima koji su pritekli u pomoć, kako se požar ne bi proširio na samu crkvu i ceo manastir, jedan od najznačajnijih za istoriju Srbije.

 

Foto: GMInfo.rs

 

Konak zahvaćen vatrom je najmlađu koji je građen u okviru manastira, građen je od 1981 do 1985. godine, podsetio je Kovačević i najavio dalje korake kada je u pitanju sanacija.

– Uspeli smo malopre da pronađemo i projekat gradnje za ovaj konak; ta dokumentacija se nalazi u Zavodu za zaštiti spomenika kulture u Kraljevu, i od njih ćemo dobiti original projekta, kako bismo po njemu mogli da vršimo rekonstrukciju. Opština Gornji Milanovac će u tom smislu pomoći kroz sve što je u njenoj moći, kao i da najpre izvršimo raščišćavanje ruševina, a kasnije obnovu konaka, – rekao je Kovačević.

 

Izvor: V.P.M.M/GMInfo.rs





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!