Šetnja po oblacima: Oslikavanje silosa u Čačku (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

08.06.2023. 21:17

Proslava povodom oslikavanja silosa u Čačku (bivšeg "Žitoprometa") biće organizovana u subotu, 10. juna 2023.

Ceo događaj je u okviru ovogodišnjeg DUK-a. Program podrazumeva arts & crafts market domaćih brendova, ali i svirke dva benda i DJ-eva. U 18 časova otvara se market, a od 20 časova počinje muzički program.

 

 

Za ljubitelje tvrđeg zvuka na platou ispred silosa naći će se bend Reflection iz Gornjeg Milanovca. Osnovan početkom 2017. godine, Reflection je žanrovski teško opisati jednom rečju. Njihova muzika je mešavina melodičnog emo screamo hardcore-a koja im daje prepoznatljiv zvuk i energiju.

 

 

Drugi bend koji će nastupati te subote je kragujevačka Larska. Ovaj trio kombinuje različite uticaje (stoner/grunge/psyč/šoegaze/hard core/desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz '70-ih i '90-ih, ali sa svežim i autentičnim pečatom.

 

 

Nakon svirke, muzički program se nastavlja uz DJ-eve. Događaj je ujedno i najava "Uzlet festivala" koji se održava 28. i 29. jula u parku "Mladosti" u Čačku.

Za oslikavanja čačanskih silosa zadužena su četiri umetnika: Vuk Đurić Endo, duo Sobekcis i nemački artist Kartel.

 

 

Glavna ideja je bila da bude angažovan jedan lokalni umetnik, jedan nacionalni umetnik i jedan internacionalni umetnik.

Silosi su u tehničkom smislu jako kompleksni za rad zbog samog oblika, visine i vremenskih uslova pod kojima se radi. 

 

 

Prvi je oslikao domaći muralista Vuk Đurić Endo, za desni su zaduženi Beograđani "Sobekcis", braća blizanci koji su završili univerzitet u Beču i među najeminentnijim su srpskim imenima strit arta i grafita u Srbiji. U sredini će slikati Kartelović, umetnik iz Nemačke, koji će svoj deo posla započeti 12. juna.

 

 

Površina koju će obuhvatiti svaki mural iznosi 34 metra u visinu i sedam metara u širinu. Nakon slikavanja murala, silosi će biti i osvetljeni.

 

 

Događaj proslave je podržan od strane MOST music – klastera evropskih muzičkih organizacija koji se bavi povezivanjem i jačanjem balkanske scene sa naglaskom na World music.

 

 

Ceo projekat realizuje Udruženje "Dani urbane kulture", odnosno DUK festival, u saradnji sa projektom Nacionalne prestonice kulture i Gradom Čačkom.

 

 

"Dođite na druženje, dobru muziku i energiju, ali i da svedočite procesu oslikavanja murala. Ulaz je besplatan.Vidimo se!", poručuju organizatori.

 

Foto: DUK festival, promo

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Bus Plus produkcija





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!