Čačak - ponosni grad murala (FOTO GALERIJA)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

02.06.2023. 18:21

U okviru ovogodišnjeg DUK festivala Čačak je nedavno dobio i jubilarni, 100. mural, na zidu Osnovne škole "Vuk Karadžić”, na kojoj je oslikano i prvo ovakvo remek delo moderne umetnosti.

 

 

Mural su oslikala naša tri priznata umetnika: Aleksandra Petković – TKV, Jana Danilović i Vuk Đurić - Endo sa tematikom četiri društvena segmenta; obrazovanja, javnog zdravlja, zaštite životne sredine i kulture.

 

 

Pored murala na zidovima ove osnovne škole, jedan od najprepoznatljivijih je i mural sa likom naše velike umetnice, slikarke Nadežde Petrović, koji je osvanuo na jednoj stambenoj zgradi u blizini gradskog parka.

 

 

Sponzor ovogodišnjeg DUK-a je kompanija A1 kao i čitavog projekta 100. murala, koji se realizuje uz podršku kulturnog centra Silosi Beograd i neprofitne organizacije Gaia pokret.

 

 

Projekat realizuje udruženje "Dani urbane kulture", odnosno DUK festival, u saradnji sa projektom Nacionalne prestonice kulture i gradom Čačkom.

 

 

 

 

 

U okviru istog festivala, u četvrtak, 1. juna, krenula je realizacija projekta "Silosi", u okviru koga će silosi nekadašnjeg "Žitoprometa" biti oslikani muralima domaćih, ali i stranih umetnika.

 

 

"Očekujte nove murale u Čačku i još više pozitivne energije i zajedništva!", poručuju mladi umetnici.

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!