Tajne iz književne radionice Jasminke Petrović (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija

08.04.2023. 22:24

Povodom obeležavanja Svetskog dana dečje knjige, Gradska biblioteka Čačak je u sredu, 5. aprila, ugostila pisca za decu Jasminku Petrović koja je u dva susreta čačanskim osnovcima otkrila tajne iz svoje književne radionice.

 

 

O velikoj popularnosti njenih knjiga "Od čitanja se raste", "Samo za tvoje uši", "Leto kada sam naučila da letim", "Sve je u redu" i dr. govori velika zainteresovanost mladih i brojna pitanja koja su postavljena tokom programa.

 

 

Jasminka Petrović je istakla da se najviše pridržava pravila da ne povlađuje budućem čitaocu, ali da se trudi da humorom oboji čak i najteže teme poput vršnjačke diskriminacije, usled čega su sve njene knjige pitke za čitanje.

 

 

"Važno je da razlikujemo smeh od podsmeha. Smeh je zdrav, dok podsmeh povređuje i izaziva nelagodu. Mnogo mi pomaže da glumim svoje likove, ulazim u njihove misli, čak pokušavam da čujem i njihove glasove. Mislim da je humor važan, ali čini mi se da se sve manje smejemo", istakla je Petrović.

 

 

U razgovoru sa omiljenom autorkom publika je otkrila njene stvaralačke navike, kada je počela da piše i koji su joj omiljeni naslovi. Školarce je naročito zanimalo da im ispriča iskustva sa snimanja filma "Leto kada sam naučila da letim" koji je ekranizovan po istoimenom romanu.

 

 

Jasminka Petrović je tokom programa izrazila posebno zadovoljstvo što u čačanskoj Biblioteci ima priliku da razgovara sa mladima, čuje njihove utiske o pročitanim knjigama jer joj ovakvi susreti najviše pomažu u stvaralačkom procesu. Program su vodili bibliotekari Odeljenja za decu i mlade Marijana Lazić i Ana Stanojević.

 

 

 

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Bus Plus produkcija





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!