Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

01.04.2023. 21:28

Ambasadori Frankofonih zemalja 30. marta 2023. godine posetili su Čačak, Nacionalnu prestonicu kulture Srbije.

 

 

Među gostima Čačka bili su ambasador Francuske Pjer Košar, šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper, ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka, ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amine Belhaj, ambasador Kraljevine Kambodže Tan Vuta i prvi sekretar Dač Sopana, predstavnica ambasadora Švajcarske u Srbiji Saskia Salzman i Mirjana Lafata zadužena za projekte u oblasti kulture, Tomas Mes, savetnik u ambasadi Belgije, savetnik ambasadorke Rumunije Adrian Abrudan, Frank Hidinga, ataše za francuski jezik Francuskog instituta u Srbiji.

 

 

Dobrodošlica gostima i predstavljanje projekta "Čačanska rodna" organizovana je u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku.

Ambasadore je primio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, a nakon prijema priređena je poseta odeljenju strane knjige u Gradskoj biblioteci.

 

 

"Pre nekoliko meseci zajedno sa gospodinom Gujonom otvorili smo ovde Odeljenje strane knjige i časopisa, jedna francuska porodica pre skoro 100 godina želela je da bude prvi pokrovitelj otvaranja tog odeljenja ovde u Gradskoj biblioteci. Naša saradnja traje dugo. Kroz "Čačansku rodnu" sada imamo četiri celine - Na Moravi, Na Kaldrmi, Na Slobodi i Na Raskršću. Krajnja vrednost jesu i tri nova nematerijalna dobra, iza nas će ostati tri nova muzeja. Fokus nam je da osnažimo i mlade umetnike, oni su oslikali preko 100 murala i uplešali naš grad. Želim da uživate u Čačku, da dolazite što češće, videćete sve ono što naš grad nudi", rekao je Milun Todorović gradonačelnik Čačka.

 

 

U ime grupe ambasadora Frankofonih zemalja, koja obuhvata 24 diplomatske misije i ambasade, a kojom presedava ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju, obratio se ambasador Francuske u Beogradu, Pjer Košar: "Mi smo veoma srećni sto smo danas ovde u srpskoj Prestonici kulture za ovu godinu, koja je bila otvorena pre nekoliko dana sa divnom ceremonijom. Ovde smo kako bismo pozdravili volju sprskih vlasti da promoviše kulturu i širi je u celoj Srbiji, a naše ambasade biće srećne da u tome pomognu. Danas na neki način zatvaramo mesec Frankofonije, ali ona je aktivna tokom čitave godine u Srbiji i to zahvaljujući aktivnosti Grupe diplomatiskih misija Frankofonije. Frankofonija nastavlja tokom čitave godine da živi zahvaljujući profesorima francuskog, gimnazijama u kojima se uči francuski, katedrama na univerzitetima, zahvaljujući podršci vlasti u Srbiji. Frankofonija je nešto što je zajedničko milionima ljudi, a koji govore francuski jezik, to su i vrednosti koje su nam zajedničke. Veoma smo zadovoljni i srećni što Srbija učestvuje u zajednici Frankofonije kao pridruženi član i što teži ka tome da postane punopravni član Frankofonije", izjavio je ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar.

 

 

Frankofoni ambasadori posetili su zatim Narodni muzej u Čačku i veliku retrospektivnu izložbu "Večito" koja je posvećena stogodišnjici rođenja jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih arhitekata Bogdana Bogdanovića, a zatim je organizovan i obilazak grada sa DUK festivalom, prvim međunarodnim festivalom mladih u Centralnoj Srbiji, i razgledanje gradskih murala Čačka.

 

 

Frankofoni ambasadori u Srbiji deo su jedinstvene grupe čiji je cilj da budu platforma za razmenu informacija i kontakata između diplomatskih misija.

 

Pogledajte još fotografija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Bus Plus produkcija





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!