Zvanično otvoreno jubilarno 60. Disovo proleće u Čačku (FOTO)


indonezija 4
Foto: Bus Plus produkcija, Epicentar press

28.03.2023. 23:07

Jubilarno 60. Disovo proleće u Čačku zvanično je otvoreno danas u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku.

Gost na svečanom otvaranju bio je veliki filmski, pozorišni i televizijski glumac, pesnik i muzičar Rade Šerbedžija.

 

 

Šerbedžija je ovom prilikom čestitao na tome što je grad Čačak ove godine prva Nacionalna prestonica kulture Srbije.

"To je velika čast i nešto što Čačak zaslužuje sa svojom istorijom i sa svojim kulturološkim obeležjem i nasleđem. Ujedno, čestitao bih i na 60. godina Disovog proleća. To jedna fantastična manifestacija. Ja sam i sam jedna od velikih poštovalaca i zaljubljenika u Disa. Od same mladosti sam bio naklonjen literaturi, pa sam uz kazališnu umjetnost studirao i komparativnu književnost u Zagrebu, tako da je moje interesovanje za literaturom veliko. To je i moja najveća strast od mojih talenata - Literatura, nogomet, pa gluma. Govoreći iskreno i promatrajući sebe sa strane", izjavio je Šerbedžija na konferenciji za medije u Čačku.

 

 

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka  za društvene delatnosti, ispred Grada Čačka poželeo je dobrodošlicu u Nacionalnu prestonicu kulture Srbije, u jednu od najlepših biblioteka u našoj zemlji, kao i na 60. Disovo proleće.

"Ova manifestacija je posebno značajna za grad Čačak i posebno smo je podržavali poslednjih godina i decenija i mislim da će to biti uvek tako, i da će posle nas neki novi mladi pametni ljudi prepoznati značaj jedne od svakako najvećih manifestacija u Republici Srbiji", istakao je Petković.

 

 

Petar Matović, predsednik Odbora 60. Disovog proleća i pesnik iz Požege, naglasio je da je Disovo proleće takva manifestacija koja je Čačak trajno ucrtala na kulturnu mapu Srbije i regiona.

"I dan danas se izuzetno vodi računa ko su dobitnici prestižne Disove nagrade koje se dodeljuju u okviru Disovog proleća. To je manifestacija koja nikada nije izgubila svoj kontinuitet i koja je iz godine u godinu pokazivala i dokazivala najizrazitije estetske kategorije i kriterijume, upravo preko onih koji su bili dobitnici tih nagrada. Ove godine sledi jedan veoma značajan momenat, a to je otvaranje Muzeja poezije. To je zaista jedinstveno kod nas i to neće biti samo bazirano na grad Čačak, poput zavičajnih ideja, već je to ona ideja koja pokazuje značaj poezije i pesničkog jezika u smislu pomeranja granica naše kulture i govora. U pitanju je jedan izuzetan muzej koji će, pored svojih tekstualnih eksponata, imati i raznih drugih, modernih i savremenih - digitalnih. Značajno jei to da će ove godine izaći i antologijski izbor dobitnika Disove nagrade i upravo zbog gustine programa laureata Disove nagrade očekujemo naredne godine", objasnio je Matović.

Kako je dalje rekao, i ove godine će biti dodeljene nagrade koje su definisane konkursima poput nagrada Mladi Dis, za esej o Disu, kao i nagrade za osnovce i srednjoškolce iz Moravičkog okruga.

 

 

Dr Bogdan Trifunović, direktor manifestacije i Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" naglasio je da je ovo godina velikih jubileja za Gradsku biblioteku, ali i grad Čačak.

Kako je istakao, pred Čačanima, i svim gostima koji posete naš grad, su meseci prepuni brojnih kulturnih sadržaja koji su uvršteni u jubilarno Disovo proleće.

"Ovo 60. Disovo proleće je ne samo jubilarno već i retrospektivno, i ono će kroz više svojih celina da ukaže na ovih prethodnih šest decenija bavljenja poezijom u Gradskoj biblioteci, ali i samom gradu Čačku. Ukazaće i na kulturno nasleđe koje nam je ostalo i koje treba da predamo drugima, kao i na naš doprinos savremenom poetskom sadržaju, jer je biblioteka kroz Disovo proleće važan segmen savremene srpske poezije i važan izdavač poezije u godinama kada izdanja tog tipa nisu mnogo popularna ni tržišno orjentisana", rekao je direktor manifestacije i Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis".

 

 

Disove svečanosti trajaće sve do poslednje nedelje maja. Završno veče ovogodišnjeg Disovog proleća biće upotpun jeno svečanim otvaranjem Muzeja poezije.

Dr Bogdan Trifunović je rekao da će u novom Muzeju poezije postojati jedna celina gde će biti smeštene potpisane knjige onih autora koji su donirali svoja dela za budući Muzej. U okviru bibliotečkog fonda Gradske biblioteke pronađene su dve knjige čiji je autor Rade Šerbedžija, a to su izdanja iz 80-ih i 90-ih godina: Promenljivi i On, neko drugi.

 

 

Knjige je ovom prilikom potpisao i sam autor Rade Šerbedžijam a knjige će biti smeštene u bogatu zbirku budućeg Muzeja.

 

 

Jubilarno 60. Disovo proleće svečano je otvoreno koncertom Radeta Šerbedžije i  benda Zapadni kolodvor koji je održan u prepunoj  Velikoj sali Gradske biblioteke "Vladislav petković Dis".

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!