Brejkdens novi olimpijski sport, prvi put na Igrama u Parizu 2024. godine


indonezija 4
Foto: Pixabay.com

24.03.2023. 18:38

Međunarodni olimpijski komitet doneo je zvaničnu odluku prema kojoj će brejkdens postati deo Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu. Među takmičarima možda se nađe i jedan Srbin, profesor sporta i fizičkog vaspitanja Miljan Rančić.

Prvi put brejkdens predložen je za olimpijski sport nakon pokaznog nastupa na Olimpijskim igrama mladih 2018. godine u Buenos Ajresu, a sada je proces dovršen.

Miljan Rančić je profesor sporta i fizičkog vaspitanja, plesač, koreograf i trener predstavljao je Srbiju u brejkdensu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj u decembru 2021. godine.

Gostujući u Jutarnjem programu Rančić je naglasio da je brejking veoma zahtevna disciplina koja iziskuje visok nivo snage, koordinacije, brzine, pokretljivosti, ali i zavidnu kondicionu pripremu.

"Brejkdens bih definisao kao fizički najtežu umetnost. Ispunjava uslove da bude sport, jer je fizički dosta zahtevna. Rekao bih da je brejkdens fabrika motoričkih veština, zato što konstantno vežbamo na novim motoričkim veštinama za koje inače mislimo da je nemoguće izvesti", istakao je Rančić.

Sledeće Olimpijske igre će reći zbogom bejzbolu, softbolu i karateu, a, pošto, Međunarodni olimpijski komitet dozvoljava zemljama organizatorima da predlažu discipline, Francuska je bila u mogućnosti da doda brejkdens, sport koji se nikada pre nije pojavio na Olimpijskim igrama.

"Znao sam da ima kvalitet da se nađe na Olimpijskim igrama, ali nisam verovao da će biti toliko brzo. Nisam očekivao da ću moći da budem učesnik kvalifikacija. Najveću ulogu u tome je imao Međunarodni olimpijski komitet. Njima se to svidelo na prvim Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu 2018. godine", rekao je profesor Rančić.

Kada je reč o zastupljenosti brejkdensa, bilo je i protivnika te ideje da se ovaj sport nađe na Olimpijskim igrama, jedan od argumenta u prilog tome da brejking ne spada u sportsku disciplinu, već da je reč o umetničkom plesu.

"Brejkdens je sport i ples, ali i umetnost. Jedno ne isključuje drugo", naglasio je Rančić.

 

Izvor: RTS





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!