Srušen spomenik u Negrišorima: Meštani ogorčeni, Kinezima žao - obećavaju da će platiti obnovu (FOTO)


indonezija 4
Foto: OzonPress

20.03.2023. 15:23

Kineski izvođači koji rade na izgradnji auto - puta Pakovraće - Požega srušili su spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori.

Spomenik je u potpunosti uništen, a ostaci su rasuti po putu.

 

Foto: OzonPress

 

"Znamo da su izvođači radova na izgradnji auto - puteva van zakona ove države, da se ne poštuju zakoni i radi ko kako hoće. Međutim, ovo divljaštvo, rušenje spomenika posvećeno palim borcima iz Drugog svetskog rata prevazilazi sve do sada. Kao što možete videti spomenik je brutalno sravnjen sa zemljom, a ostaci rasuti po putu. Meštani su zgroženi, ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi. Da li je neko bio pijan, drogiran ne znamo", ogorčeni su meštani Negrišora.

Kako je izgledao spomenik možete pogledati na fotografiji ispod:

 

Foto: wikipedia.org, autor Branka VV

 

U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove, to je za Nova.rs potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

 

Foto: OzonPress

 

On navodi da je jutros sa predstavnicima kineske firme koji su angažovani za gradnju auto - puta imao sastanak, kako bi utvrdio šta se zapravo dogodilo.

"U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju", kaže Dolović za naš portal. O celom slučaju su, navodi naš sagovornik, obavešteni predstavnici kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika.

 

Foto: OzonPress

 

"Oni će već danas izaći na teren da sagledaju da li je uopšte moguće obnoviti te svetinje", objašnjava Dolović.

 

Foto: OzonPress

 

Kako nezvanično saznajemo u Zavodu za zaštitu spomenika, ta ustanova je pre dve godine zahtevala izmeštanje ovog kompleksa koji se nalazi na trasi auto - puta.

 

 

"Niko nas nije kontaktirao u međuvremenu da bi nas konsultovao kako to da se izvede. Mnogo spomenika je oštećeno, diskutabilno je šta ćemo moći da uradimo", kaže naš sagovornik.

 

Izvor: OzonPress, Nova.rs, Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!