Apel za obnovu fasade Muzeja trube u Guči (FOTO)


indonezija 4
Foto: Udruženje Naše Dragačevo

23.02.2023. 17:22

Udruženje "Naše Dragačevo" više puta je obaveštavalo javnost o lošem stanju u kom se nalazi zgrada Muzeja trube u Guči.

Jedan pd takvih objava osvanula je pre godinu dana na zvaničnoj fejsbuk stranici ovog Udruženja.

Tim povodom, iz Udruženja su se oglasili ponovo, apelujući na javnost da se spreči dalje urušavanje jednog od najprepoznatljivijih objekata u samom centru prestonice trube.

 

Foto: Udruženje "Naše Dragačevo"

 

Saopštenje prenosimo u celosti:

Pre skoro godinu dana pisali smo o očajnom stanju u kom se nalazi zgrada Muzeja Trube u samom centru Guče.

U međuvremenu obilne kiše su učinile svoje i stanje se drastično pogoršalo i već ugrožava posetioce crkvene porte a posebno dečicu na malom igralištu, koje je prošle godine zahvaljujući donatorima sagrađeno i otvoreno.

Prelepo zdanje u samom centru Guče, građeno između dva rata novcem Kraljevine Jugoslavije, naporima većnika Drinske Banovine Andrije Protića, predsednika opštine Gučke i meštana, bilo je u početku objekat namenjen za zgradu osnovne škole, pa srednje, da bi izgradnjom zgrade nove osnovne škole 60-ih godina, bilo decenijama korišćeno za potrebe nekadašnjeg tekstilnog giganta Konfekcije "Sloga" u Guči.

 

Foto: Udruženje "Naše Dragačevo"

 

Pre samo 13, 14 godina ozbiljnim ulaganjima Države Srbije i naporima lokalne samouprave ovaj objekat je u celosti obnovljen i dobio je namenu Muzeja Trube sa stalnom postavkom, a prizemlje se povremeno koristi i kao galerija slika.

Prostor je idealan da se pored navedenih sadržaja delimično pretvori u Muzej Dragačeva, kao ogranak Muzeja Čačka, a za šta smo polovinom pretprošle godine kao Udruženje podneli inicijativu sa potpisima 100 javnih ličnosti, lokalnoj samoupravi i Muzeju u Čačku.

Do danas, nažalost, nema nikakvog odgovora, sa bilo koje strane.

Stanje ove zgrade nakon skoro decenije ipo od njenog potpunog renoviranja je žalosno, što se može videti iz priloženog.

 

Foto: Udruženje "Naše Dragačevo"

 

Ovaj objekat vapi za ozbiljnim ulaganjem lokalne samouprave ili nadležnog ministarstva.

Vremena jesu teška ali ne smemo dozvoliti da kultura uvek bude ta koja će stalno biti uskraćena za sredstva i investiranje i na kojoj će se štedeti.

Potrebna su hitna ulaganja u saniranje fasade, koja predstavlja ruglo i preti da svojim komadima koji otpadaju već godinama, povredi neko dete koje se tu igra ili prolaznika.

"Apelujemo na nadležne iz lokalne samouprave u Lučanima da što pre reaguju kako bi ova zgrada i prostor bili opet na ponos Guči, Saboru i celom Dragačevu", poručuju iz Udruženja "Naše Dragačevo".

 

Izvor: Epicentar press





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!