Centar humanosti: Po broju prikupljenih jedinica krvi Čačak vodeći u Srbiji (FOTO)


indonezija 4
Foto: Epicentar press

11.02.2023. 21:21

"Veliko je zadovoljstvo i čast danas biti u Čačku koji je, slobodno mogu reći, centar humanosti u našoj Republici Srbiji, kao i na jednom ovakvom događaju koji ukazuje na ozbiljno poštovanje i divljenje prema svim partnerima koji podržavaju rad Crvenog krsta", izjavio je Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Miladinović je prisustvovao koktelu zahvalnosti povodom 147 godina humanitarnog rada u Srbiji, a koji je Crveni krst Čačak priredio za sve svoje donatore, volontere i saradnike, u utorak, 7. februara 2023.

 

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije

 

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije nije krio oduševljenje rezultatima čačanske organizacije, istakavši da "Crveni krst Čačak ide ka svom mestu na kojem treba da bude u Republici Srbiji i da ima još prostora za napredak, što sve raduje".

"Veliki broj volontera i partnera koji je prisutan na ovom koktelu zahvalnosti, takođe predstavlja jedan iskaz poverenja koji ova sredina ima prema svom Crvenom krstu, kao i prema ideji humanosti. Mi zaista ovaj dan doživljavamo na taj način i čestitamo čačanskoj organizaciji, ali i Gradu Čačku i svim njegovim građanima na ukupnoj iskazanoj solidarnosti i humanosti u prethodnom periodu", dodao je Ljubomir Miladinović.

 

 

Prema podacima Crvenog krsta, na nivou Srbije, u 2022. godini, prikupljeno je 208.000 jedinica krvi, dok je gotovo 135.000 prikupljeno u akcijama Crvenog krsta, što je oko 65 % od ukupno prikupljenih jedinica.

"To je rezultat od preko 3600 organizovanih akcija u celoj zemlji, sa preko 4000 volontera koji učestvuju u njima. I ovo je prilika da pozovemo i druge ljude koji bi voleli da budu zajedno sa nama kao volonteri da nam se jave, da doprinesemo svi zajedno zdravom funkcionisanju naše zajednice, jer niko ne bi smeo biti zaboravljen niti ostavljen bez pomoći koja mu je potrebna", istakao je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

 

 

Prema podacima Crvenog krsta, Čačak je grad koji prednjači kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi, pa je tako prošle godine prikupljeno 3660 jedinica krvi. Prosek u Srbiji po jednoj akciji je 37 jedinica krvi, a u Čačku je taj broj 54.

Na dan obeležavanja 147 godina humanitarnog rada u Srbiji i održavanja koktela zahvalnosti, u obližnjoj Maloj sali Kulturnog centra Čačak, gde se, inače, svakog utorka organizuje dobrovoljno davanje krvi, uveliko je trajala akcija. Humani Čačani su do tog momenta (do 13 časova) dali čak 89 jedinica crvene tečnosti koja život znači.

 

 

"Crveni krst u Čačku zabeležio je veoma značajne rezultate u 2022. godini. 203.000 toplih i suvih obroka pripremljeni su u Narodnoj kuhinji čačanskog Crvenog krsta. U ovoj godini imamo neke ciljeve koje ćemo zasigurno ostvariti, s obzirom na to da od početka godine imamo akcije gde se prikupi preko 70 jedinica krvi, što je veoma značajno. Takođe, isporučeno je oko 1500 paketa pomoći u obliku hrane, higijene, odeće i obuće, uglavnom po selima. Oko 500 novogodišnjih paketića obradovalo je mališane, koji su u stanju socijalne potrebe. Bili smo dobri partneri na svim manifestacijama, posebno sportskim u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, od maja zaključno sa novembrom. Zaista je niz aktivnosti tokom cele godine, i to 85 akcija, ne računajući akcije dobrovoljnog davanja krvi", istakla je mr Nataša Cvijović, sekretar Crvenog krsta Čačak.

 

Mr Nataša Cvijović, sekretar Crvenog krsta Čačak

 

Ovom prilikom je naglašeno da je saradnja lokalne samouprave i organizacije Crvenog krsta neophodna i uspešna kada je pomoć u pitanju.

 

 

"Posebno želim da istaknem da ne postoji sportska, turistička manifestacija, humanitarni događaj i bilo kakva akcija da Crveni krst nije uključen u to i ovo je prilika da se zahvalim svim tim ljudima, kako zaposlenima tako i volonterima. Viđamo ih u njihovim prepoznatljivim uniformama, na trgovima, sportskim terenima i želim da znaju da će Gradska kuća uvek biti otvorena za njihove potrebe. Ujedno, želim da naglasim da će od strane grada Čačka svi zaposleni u Crvenom krstu uvek imati podršku", izjavio je ovom prilikom Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti.

 

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti

 

 

Na ovoj prigodnoj svečanosti dodeljene su i zahvalnice najistaknutijim i najhumanijim volonterima i pojedincima:

 

 

Miroslava Stevanović - već 20 godina volontira pri Narodnoj kuhinji CK. Njen pokojni suprug je 30 godina volontirao, tako da je ta porodica posvetila punih 50 godina volonterskom radu u Čačku.

 

 

Biljana Petković, volonterka - student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku

 

 

Jovana Radović, volonterka koja predvodi takmičarsku ekipu Prve pomoći.

 

 

Zahvalnica "Za humani čin" ove godine pripala je Nini Basarić, gimnazijalki, koja je povodom svog 18. rođendana, umesto kupovine rođendanske torte, novac preusmerila za nabavku princes krofni sa kojima se zasladilo čak 240 dece koji su korisnici Narodne kuhinje u Čačku.

 

 

 

Tekst i fotografije: Epicentar press



Osnivanje Crvenog krsta Srbije:

 

Dvadesetpetog januara, po starom kalendaru, odnosno 6. februara po novom, 1876. godine, na inicijativu dr Vladana Đorđevića, uglednog vojnog lekara, u Dvorani beogradske opštine, osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta.

Za prvog predsednika izabran je mitropolit Mihajlo Jovanović, a Upravu je činilo nekoliko uglednih građana tadašnje Srbije.

Danas je Crveni krst Srbije Nacionalno društvo. Međunarodno priznanje mu je potvrđeno 21.9.2006. godine.

Crveni krst Srbije danas ima 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama i 2 pokrajinske organizacije Crvenog krsta.

 







banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!