Božić u cvatu (FOTO)


indonezija 4
Foto: Mrčajevci info

04.01.2023. 20:19

Božić Bata kuca na vrata, a mi umesto badnjaka i snežnog belila beremo prve vesnike proleća.

Upravo to govore zabeležene fotografije u našoj okolini. Bele rade cvetale usred zime kad im vreme nije.

 

Visibabe hitaju u susret proleću; Foto: Mrčajevci info

 

Visibabe su krenule i očekuje se za nekoliko dana da cvetaju. Jabuke pupuljale kao i neko drugo mlado voće, čak i poneki novi list je krenuo. Na teritoriji bivše Opštine Mrčajevci zabeležili smo fotografije koje su retkost, a možda se i nikad ranije nije desilo nešto slično.

 

Smokva mala, odgovara joj januar, pa razvija listiće; Foto: Mrčajevci info

 

Da je u februaru ili martu, bilo bi diskutabilno, ali u januaru.. Ako se nastavi ovako za Svetog Savu može olistati hrast što se ne pamti (da se našalimo, ako se to može nazvati šalom jer smo blizu toga).

Naravno, biće još hladnih dana i zaustaviće vegetaciju. Brinu nas samo posledice toga. Sigurno je da ovako rana vegetacija nije uobičajena, ali je teško predvideti velika zahlađenja. Iskustvo govori da je bilo godina i sa oštrim zimama, ali i onih kada je kasno krenula vegetacija, a ipak je bilo štete od mraza.

S druge strane, bilo je i godina kada je vegetacija poranila, ali poput ove ne pamtimo. Teško je pogoditi sada: da li hoćemo, ili nećemo imati štete od mrazeva, bez obzira na ranu vegetaciju? Iskustvo govori da bilo da je rana, kasna, ili prosečna vegetacija, jabuke se uvek beru u isto vreme. Kolike bi morale da budu minimalne temperature koje mogu da budu pretnja za voćne vrste? To zavisi od fenofaze u kojoj se voće nalazi, ali i od vrste voća. Na različit način temperature podnosi jabuka, na drugi kruška, na treći kajsija. Uostalom proizvođači to bolje znaju, pa će nam objasniti. Temperature oko nule su više nego prihvatljive za ovo doba godine.

 

Foto: Mrčajevci info

 

Ipak, postavlja se pitanje koliko daleko će otići vegetacija kada nas posete sneg i veći mrazevi. Iskusni voćari kažu da koliko god bude različita zima, jabuka stiže u isto vreme za branje.

Preostaje nam da sačekamo. Osim vere, nade, ljubavi i molitve sada ne možemo mnogo toga učiniti. Možda je baš to ono što nam i nedostaje.

Nazdravlje nam januar!

 

Tekst i foto: Mrčajevci info





banner



Pošaljite komentar


Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Epicentar press.






Komentari


Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!